Edgars Rinkēvičs pateicās par atbalstu Polijai, Slovākijai un Čehijai

© Foto : twitter / Poland MFAEdgars Rinkēvičs
Edgars Rinkēvičs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Višegradas četrinieka, Ziemeļeiropas un Baltijas valstu ārlietu ministri apsprieda situāciju Ukrainā, Krievijas draudus un reformu nepieciešamību ES.

RĪGA, 31.maijs — Sputnik. Poļu pilsētā Sopotā notika Višegradas četrinieka, Ziemeļeiropas un Baltijas valstu ārlietu ministru tikšanās.

Dalībnieku sastāvu var aprakstīt ar matemātisku formulu V4+NB8: Višegradas četrinieks (Polija, Čehija, Slovākija, Ungārija) un Ziemeļeiropas un Baltijas astotnieks (Dānija, Igaunija, Somija, Islande, Latvija, Lietuva, Norvēģija un Zviedrija).

Hibrīdie draudi

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs atzīmēja, ka ir ļoti svarīgi stiprināt savas valsts un partnervalstu stabilitāti. Kā vienu no vissvarīgākajiem stabilitātes stiprināšanas soļiem viņš minēja mūsdienu NATO un ES hibrīdo draudu apkarošanas centrus Baltijas valstīs un Somijā (Latvijas stratēģiskās komunikācijas, Lietuvas enerģētiskās drošības, Igaunijas kiberdrošības un hibrīdo draudu jautājumos Somijā).

Tāpat Rinkēvičs pateicās Polijai, Slovākijai un Čehijai par atbalstu Latvijas drošības stiprināšanā.

Diskusijā par Austrumeiropas politiku Rinkēvičs uzsvēra, ka Minskas vienošanās ir vienīgais starptautiski atzītais risinājuma scenārijs, un to, ka ir jāturpina uzsvērt Krimas aneksijas neatzīšanu. Tai pat laikā viņš izteica cerību, ka ratifikācijas procesa noslēgšanās par ES un  Ukrainas asociāciju kalpos par stimulu Ukrainai turpināt iesāktās reformas.

Neparedzamā Krievija

Norvēģijas ĀM vadītājs Berge Brende norādīja, ka "neparedzamā" Krievijas politika un migrācijas politika rada grūtības Eiropā.

"Mēs dzīvojam pasaulē, Eiropā, kur mūsu priekšā ir daudzi izaicinājumi: mūsu austrumu kaimiņš Krievija kļūst arvien neparedzamāks, problēmas sagādā arī migrācija," — paziņoja Brende.

"Diemžēl, mēs redzam tikai aisberga virsotni. Izaicinājumu būs vēl vairāk, un mums nāksies ar to rēķināties tuvākajos gados. Eiropas Savienībai ir jāseko tam, lai savienības valstis neizjustu karu un konfliktus," — viņš teica.

Šonedēļ apmēram 200 Norvēģijas karavīru ieradās Lietuvā, lai dienētu NATO starptautiskajā bataljonā. Lietuvas ĀM vadītājs Lins Linkēvičs, kurš arī atradās Sopotā, pateicās par to Norvēģijai un Bergem Brendem.

12 valstis vēlas dzīvot mierā

Savukārt Polijas ĀM vadītājs Vitolds Vaščikovskis paziņoja, ka pārrunas Sopotā lielākoties veltītas drošības jautājumiem, ņemot vērā situāciju Ukrainā.

"Mūsu 12 valstis vēlas dzīvot drošā, stabilā apkārtnē un attīstīt konstruktīvas, mierīgas kaimiņattiecības," — teica viņš.

Citu tēmu vidū pārrunu dalībnieki apsprieda arī ES reformēšanu, Brexit sekas, reģionālos infrastruktūras un transporta projektus.

"Mēs uzskatām, ka ES nedrīkst kļūt par Brexit un migrācijas krīzes ķīlnieci. Tai ir jāreformējas," — piebilda Vaščilovskis un paziņoja, ka Polijai ir šādas reformas koncepcija.

"No sākta gala ir jānosaka Eiropas iestāžu, Eirokomisijas, Eiropas Padomes loma, jānosaka attiecības starp Eiroparlamentu un nacionālajiem parlamentiem," — viņš skaidroja.

Ziņu lente
0