Phenjana draud Vašingtonai ar masveida "dāvanām"

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasKTDR vadītājs Kims Čenuns
KTDR vadītājs Kims Čenuns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļkorejas varas iestādes oficiāli apstiprināja, ka no valsts teritorijas palaista ballistiskā raķete; pēc raķetes izmēģinājumiem Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns pavēlēja turpināt izstrādāt vēl jaudīgākus stratēģiskā bruņojuma veidus.

RĪGA, 30.maijs — Sputnik. Ziemeļkoreja pasludina, ka ir veikusi veiksmīgu ballistiskās raķetes izmēģinājumu, kas bija paredzēts augstas precizitātes tēmēšanas sistēmas testēšanai. Raķete tika palaista 5:40 pirmdien (svētdien pl. 23:40 pēc Latvijas laika) no valsts austrumu piekrastes, no Vonsanas pilsētas rajona, vēsta Sputnik Lietuva.

Raķete nolidoja sešas minūtes, pārvarot 450 kilometrus. Dienvidkorejas Štābu priekšnieku apvienotā komiteja klasificēja Ziemeļkorejas raķeti kā vidēja vai tuva attāluma tipa "Skad". Raķete nokrita Japānas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā 500 kilometru attālumā no Sado salas Nīgatas prefektūrā un 300 kilometru attālumā no Oki salām Simane prefektūrā, kaitējums Japāņu jūras vai gaisa kuģiem nav nodarīts.

Запуск баллистической ракеты - Sputnik Latvija
Ziemeļkorejā noticis kārtējais ballistiskās raķetes izmēģinājums

Pēc Korejas Centrālās telegrāfa aģentūras informācijas (KCTA), Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns novēroja raķetes startu, kura sasniedza paredzēto mērķi ar septiņu metru novirzi.
Pēc ballistiskās raķetes palaišanas Ziemeļkoreja uzsāka skarbāku retoriku attiecībā pret ASV un Dienvidkoreju.

Kims Čenuns aicināja turpināt aizsardzības rūpniecības attīstību, atzīmējot militārā spēka demonstrācijas nozīmi. Ziemeļkorejas līderis atzīmēja, ka Ziemeļkorejas militārās rūpniecības panākumi uztrauc "jeņķus" un mazina "Dienvidkorejas marionešu" drošsirdību. Par provokācijām nākotnē Savienotās Valstis saņems vēl lielāka mēroga "dāvanas", sola Ziemeļkorejas vadītājs.

KCTA atzīmē, ka izmēģinājumu gaitā tika testēta pilnveidota augstas precizitātes tēmēšanas sistēma un raķete "iznīcināja mērķi ar septiņu metru novirzi". Turklāt pirmo reizi tika nodemonstrētas jaunas kāpurķēžu pašgājēja starta iekārtas ar uzlabotiem šķēršļu pārvarēšanas rādītājiem.

Izmēģinājumi pirmdien bija jau trešie pēdējo dienu laikā.

Ziemeļkoreja. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Phenjana sola paātrināt kodolieroču spēku palielināšanu preventīvā trieciena veikšanai

Ziemeļkoreja regulāri veic līdzīgus raķešu izmēģinājumus, neskatoties uz ANO rezolūcijām. ANO līmenī Phenjanai ir aizliegts izstrādāt un izmēģināt kodolieročus un tā piegādes līdzekļus, taču Kims Čenuns sistemātiski ignorē ANO norādījumus. Phenjana informē, ka valstij ir visas tiesības stiprināt savas aizsardzības spējas Vašingtonas naidīgās politikas fonā.

Situācija Korejas pussalā krasi saasinājās pēdējo mēnešu laikā. ASV nosūtīja pie Korejas pussalas krastiem dažus militārkuģus ar kodolieroču aviācijas kuģi "Carl Vinson" priekšgalā. Mediji pat neizslēdza iespēju, ka Vašingtona varētu izdarīt triecienu Ziemeļkorejai.
Ziemeļkorejā Donalda Trampa administrācijas rīcību uzskata par provokatīvu. Turklāt KTDR vadība paziņoja, ka ir gatava izdarīt preventīvus triecienus amerikāņu militārajām bāzēm, kā arī Dienvidkorejas prezidenta pilij Seulā. Vēl jo vairāk, Ziemeļkorejas varas iestādes vairākkārt uzsvēra, ka Phenjana atbildēs "uz totālo karu ar vispārēju karu" un "ar kodoluzbrukumu — kodolkaram".

Krievija aicina savaldīties Ziemeļkorejas raķešu programmas jautājumā. Iepriekš Krievijas ĀM paziņoja, ka Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumi nesekmē denuklearizācijas uzdevumu atrisināšanu, taču vienlaikus Maskava aicināja Vašingtonu izrādīt iecietību.

Ziņu lente
0