Uzlabot sadarbību ar Krieviju: pēc Putina un Makrona tikšanās

© REUTERS / Philippe WojazerРоссийский президент Владимир Путин и президент Франции Эммануэль Макрон на совместной пресс-конференции в Версале
Российский президент Владимир Путин и президент Франции Эммануэль Макрон на совместной пресс-конференции в Версале - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Francijas prezidenta Emanuela Makrona pārrunas ilga apmēram trīs stundas.

RĪGA, 30.maijs — Sputnik. Versaļā noslēdzās Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Francijas prezidenta Emanuela Makrona pārrunas, tās ilga gandrīz trīs stundas — vairāk nekā plānots.

Pārrunu noslēgumā līderi piedalījās preses konferenci. Pēc Makrona ielūguma Putins ieradās Versaļā pirmdien. Viņi apsprieda Sīriju, Ukrainu, abpusējās attiecības un sankcijas.

NATO - Sputnik Latvija
Tramps un Makrons vienojās par tikšanos NATO samitā

Francija saskata Sīrijā "sarkano līniju" ķīmisko ieroču izmantošanā, un tas kļūs par iemeslu atbildes rīcībai, paziņoja Makrons.

Preses konferencē Makrons uzsvēra, ka nedrīkst pieļaut Sīrijas valsts sabrukumu.
"Mēs nedrīkstam pieļaut Sīrijas valsts sabrukumu un situācijas pasliktināšanos šajā reģionā," — paziņoja Makrons.

"Šeit ir divas sarkanās līnijas: nedrīkst piekāpties attiecībā pret ķīmisko ieroču izmantošanu un humanitārās pieejamības nodrošināšanu civiliedzīvotājiem. Es gribu uzvarēt karā ar teroristiem Sīrijā un gribētu, lai mēs kopā spētu uzbūvēt stabilu pasauli Sīrijā. Mēs strādāsim kopā, lai to panāktu," — piebilda Francijas prezidents.

Krievija nezina, cik patstāvīga ir Francija operatīvu lēmumu pieņemšanā saistībā ar Sīriju, jo runa ir par ASV vadītās koalīcijas locekļu vienošanos, savukārt atzīmēja Vladimirs Putins. "Mums nav zināms, cik patstāvīga ir Francija operatīva rakstura jautājumu risināšanā (Sīrijā — red.), jo te ir runa par (starptautiskās koalīcijas — red.) sabiedroto vienošanos, par to mūs neinformē," — teica Putins.

Sīrijas situācijas noregulēšanas pārrunas Astanā veicināja konflikta deeskalāciju, taču konflikta noregulēšanai jānotiek ilgtermiņa perspektīvā, paziņoja franču līderis.

© REUTERS / Philippe WojazerKrievijas prezidents Vladimirs Putins un Francijas prezidents Emanuels Makrons Versaļā
Российский президент Владимир Путин и президент Франции Эммануэль Макрон в Версале - Sputnik Latvija
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Francijas prezidents Emanuels Makrons Versaļā

Vairāk jāsadarbojas ar Maskavu

Vladimirs Putins paziņoja, ka viņš ar Emanuelu Makronu pirmdienas pārrunās vairāk runāja par abpusējām attiecībām, pasaules problemātiskajiem punktiem, mēģināja atrast kopējus pieejas punktus.

"Patiesībā mēs runājām, lielākoties, par mūsu abpusējām attiecībām, par Krievijas un Eiropas Savienības attiecībām. Runājām par pasaules problemātiskajiem punktiem un kopā ar prezidenta kungu mēģinājām rast kopīgu pieeju šo sarežģīto jautājumu risināšanai," — teica Putins.

Pēc Krievijas prezidenta teiktā, Krievija un Francija saskata kopējus saskarsmes punktus galveno risināmo jautājumu virzienos.
"Tiek atjaunots preču apgrozījums. Mēs nodarbojāmies ar saskarsmes punktu meklējumiem galveno aktuālo starptautisko jautājumu atrisināšanā, un, kā man šķiet, mēs tos redzam. Mēs esam spējīgi kopējiem spēkiem virzīties, vismaz mēģināt uzsākt kopīgu virzību galveno mūsdienu problēmu atrisināšanai," — teica Putins.

Kopā pret terorismu

Krievijas un Francijas prezidenti vienojās par darba grupas izveidi terorisma apkarošanas jautājumu apspriešanai.

"Mums ir vienādi uzskati par to, ka šodienas svarīgākais uzdevums, mūsu kopīgais uzdevums, ir terorisma apkarošana. Prezidenta kungs piedāvāja izveidot sava veida darba grupu, apvienojot delegācijas, kuras varētu apmeklēt gan Maskavu, gan Parīzi, un praktiskā plānā izveidot sadarbību terorisma draudu apkarošanā, kuri, neapšaubāmi, ir ārkārtēji bīstami kā mums, tā arī Eiropas valstīm, tostarp Francijai," — teica Putins.

Tāpat viņš atzīmēja, ka, tikai apvienojot spēkus, var panākt rezultātus cīņā ar "XXI gadsimta mēri".

© REUTERS / Philippe WojazerKrievijas prezidents Vladimirs Putins un Francijas prezidents Emanuels Makrons Versaļā
Президент РФ Владимир Путин с президентом Франции Эммануэлем Макроном - Sputnik Latvija
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Francijas prezidents Emanuels Makrons Versaļā

Izkustināt Minskas procesu

Makrons paziņoja, ka pārrunu gaitā ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu tika apspriesta Minskas protokolu īstenošana Ukrainas jautājumā un konstatēts, ka nepieciešamas steidzamas pārrunas Normandijas formātā.

Президент Франции Эммануэль Макрон слушает главу Конституционного Совета Лоран Фабиус во время своей инаугурации в Елисейском дворце в Париже - Sputnik Latvija
Politika
Makrons pastāstīja par cieņu pret Krieviju un nākamo tikšanos ar Putinu

"Mēs runājām par dažādām detaļām un Minskas procesa realizēšanu dzīvē. Mēs vēlamies, turklāt ceru, ka manus vārdus apstiprinās arī prezidents Putins, lai visdrīzākajā laikā tiktu veiktas Normandijas formāta pārrunas un mēs apspriestu visus tematus. Un šajā Normandijas formātā mēs gribētu uzklausīt EDSO ziņojumu par pašreizējo notikumu strukturējošajiem elementiem," — teica franču prezidents.

Jaunas sankcijas tiks ieviestas pret Krieviju tikai Ukrainas situācijas eskalācijas gadījumā, paziņoja Makrons.

Putins paziņoja, ka sankcijas pret Krieviju nekādā veidā nepalīdzēs situācijas noregulēšanai Ukrainā, un aicināja Francijas medijus cīnīties par jebkādu ekonomisko ierobežojumu atcelšanu pasaules ekonomikā.

"Es īpaši gribētu pateikties par jūsu jautājuma otro daļu. Jūs vaicājāt, kā sankcijas pret Krieviju palīdzēs normalizēt krīzi Ukrainas dienvidaustrumos: nekādi nepalīdzēs. Tāpēc es vēršos arī pie jums, un pie Francijas mediju pārstāvjiem: cīnieties par jebkādu ierobežojumu atcelšanu pasaules ekonomikā," — teica Putins preses konferencē.

Pārrunu gaitā Putins un Makrons apsprieda arī situāciju Ziemeļkorejā un valsts raķešu programmu.

"Pievērsāmies arī sarežģītajai un, manuprāt, bīstamajai kodolieroču problēmai Ziemeļkorejā un tās raķešu programmai. Mēs esam apņēmušies savstarpēji meklēt risinājumu visām šīm problēmām: tā, lai tie nepasliktinātu pašreizējo situāciju, bet gan uzlabotu to," — uzsvēra Putins.

Strīdīgi jautājumi ar Krieviju var rasties, bet bez dialoga nevar būt par runas par tālāko virzību, tai skaitā arī Sīrijas jautājumos, atzīst Makrons.


"Mums ir lietas, par kurām mēs neesam vienisprātis, taču mēs to pārrunājām. Galvenais ir tas, ka mēs apspriedām, kā mums veidot savstarpējās darbības. Mums ir jādarbojas saskaņoti, jo, ja mēs neizveidosim tam nepieciešamos apstākļus, mēs nevarēsim gūt panākumus iepriekšminētajos jautājumos, ja mums nebūs atklāta un patiesa dialoga. Dažkārt šādā dialogā var rasties strīdīgi jautājumi… bet, ja mēs to nepanāksim, mēs nespēsim virzīties uz priekšu ne Ukrainas, ne Sīrijas jautājumā," — teica Makrons.

Viedokļu apmaiņa ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu izdevusies atvērta un atklāta, abas puses izteica visus savus uzskatus dažādos jautājumos, atzīmēja Makrons.

Putins atzīmēja, ka Krievija un Francija daudzas lietas vērtē vienādi, kaut arī ir dažas atšķirības, taču valstīs spēj kvalitatīvi uzlabot sadarbību.

"Man liekas svarīgs tas, ka šodien pārrunu laikā mēs izjutām, ka daudzas lietas mēs vērtējam vienādi, daudzos jautājumos mums ir līdzīgi uzskati. Kaut arī ir dažas atšķirības. Taču tas, kas mūs vieno, rada iemeslu cerībām, ka mēs varam ne vien intensificēt, bet arī kvalitatīvi uzlabot mūsu sadarbību," — teica Putins.

Ziņu lente
0