Zbigņevs Bžezinskis aizgājis viņsaulē

© REUTERS / Jim YoungZbigņevs Bžezinskis
Zbigņevs Bžezinskis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV 89 gadu vecumā miris pazīstamais amerikāņu politologs, sociologs un valsts darbinieks Zbigņevs Bžezinskis. Pirms nāves viņš paspēja ieraudzīt, kā piepildās viņa vārdi par Krieviju.

RĪGA, 27. maijs — Sputnik, Dmitrijs Jermolajevs. Šodien ASV 89 gadu vecumā miris Zbigņevs Bžezinskis — viens no galvenajiem PSRS un ASV konfrontācijas ideologiem, lieliskais eksperts Krievijas jautājumos.

Jau zaudējis kādreizējo ietekmi Vašingtonā, viņš pat 90. gados darīja visu iespējamo, lai paplašinātu NATO uz Austrumiem, lai Austrumeiropa, Baltija un Ukraina pilnībā atrautos no Maskavas. Savā grāmatā "Lielais šaha dēlis" viņš norādīja, ka Krievijas vieta ir perifērijā.

Zbigņevs Bžežinskis - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ledus sakustējies: eksperti izanalizējuši "Krievijas ienaidnieka" Bžežinska uzrunu

Bžezinskis vienmēr ir bijis mūsu valsts (Krievijas — red.) ienaidnieks un to nemaz neslēpa. Taču viņš bija gudrs ienaidnieks, kurš teicami pārzināja Krievijas vēsturi un mūsdienu dzīvi. Viņam līdzīgu Vašingtonā vairs nav. Šodien gribētos atsaukt atmiņā vienu Zbigņeva Bžezinska — Krievijas pazinēja — domu.

Bija drūmā 1991. gada ziema, decembra beigas, PSRS sabrukums, nekāda pirmssvētku noskaņojuma. Centrālajā televīzijā runā Bžezinskis, aizrautīgi klāstot par Padomju Savienības Impērijas galīgo krahu. Bžezinskis bija priecīgs un laimīgs, viņa sapnis bija piepildījies. Taču runas noslēgumā viņš iegrima pārdomās. Bija redzams, ka Bžezinskis svārstās. Pēc tam viņš teica, ka, būdams speciālists Krievijas jautājumos, viņš spiests kaut ko piebilst. Eksperts atzīmēja, ka Krievija savas vēsatures gaitā bijusi vēl daudz sliktākā stāvoklī, taču katru reizi atdzimusi. Šis apstāklis esot jāņem vērā, domīgi noteica Bžezinskis.

Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг на саммите НАТО в Варшаве - Sputnik Latvija
NATO ģenerālsekretārs uzsver nepieciešamību veidot dialogu ar Krieviju

Savādi šķita Bžezinska vārdi demoralizētajā Maskavā 1991. gadā, kad daudziem šķita, ka Krievijas vēsture ir beigusies. Taču to teica speciālists Krievijas jautājumos. Paies divi gadu desmiti, un Krievija no jauna kā otrā superlielvalsts ieies vispasaules politikā. Bžezinskis nodzīvoja līdz mūsu dienām, kad, neskatoties uz domstarpībam, krievu un amerikāņu karavīri ir sākuši kopīgiem spēkiem cīnīties pret jaunu globālo Ļaunumu — teroristisko grupējumu ISIS. Tieši Maskava ir stājusies vispasaules demokrātiju priekšgalā pret alu laikmeta cienīgo terorismu Tuvajos Austrumos. Sasteigtā Austrumeiropas un Baltijas valstu uzņemšana eiroatlantijas un Eiropas struktūrās ir beigusies ar Brexit un pret pagātnes draudiem orientētās Ziemeļatlantijas alianses nespēju efektīvi apkarot ISIS.

Kā Krievijai naidīgs politiķis Bžezinskis ir cietis sakāvi, taču kā speciālists Krievijas jautājumos izrādījies īsts pareģis. Jā, Bžezinskis nemīlēja Krieviju, taču lai viņam vieglas smiltis.

Ziņu lente
0