Eiropols brīdina par masveida kiberuzbrukuma otro vilni

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Eiropas Policijas aģentūras vadītāja Roba Veinraita vārdiem, masveidā hakeru uzbrukums skāris 200 tūkstošus lietotāju vismaz 150 valstīs.

RĪGA, 15. maijs – Sputnik. Kiberuzbrukumu sērija var turpināties pirmdien no rīta, paziņoja Eiropola direktors Robs Veinraits.

"Šobrīd mēs esam saskārušies ar augošiem draudiem. (Cietušo) skaits aug, bažas raisa tas, par cik vēl to skaits pieaugs, kad cilvēki atnāks uz darbu, ieslēgs savus datorus pirmdienas rītā," – citē RIA Novosti Veinraita paziņojumu telekanāla ITV ēterā.

Eiropola vadītājs raksturojis esošo uzbrukumu, kā iepriekš nepieredzētu. "Mēs nekad neesam neko tamlīdzīgu redzējuši," — viņš uzsvēra.

Masveida hakeru uzbrukums ar šifrētājvīrusa WanaCrypt0r 2.0 pielietošanu sākās pagājušajā piektdienā. Visā pasaulē inficēto datoru ekrānos parādījās paziņojums par datu bloķēšanu ar prasību pārskaitīt ļaunprāšiem bitkoinos 300 dolārus. Kaitnieciskā programma draud dubultot prasīto samaksu, ja lietotāji nesamaksās trīs dienu laikā, kā arī draud izdzēst visus failus no datora, ja viņi nesaņems samaksu septiņu dienu laikā.

Datorvīruss - Sputnik Latvija
Vīruss-šantāžists uzbrūk datoriem visā pasaulē

Ir zināms, ka Lielbritānijā vīruss paralizēja darbu gandrīz 50 slimnīcās un klīnikās, Francijā policija paziņoja par vairāk nekā 75 tūkstošiem kiberuzbrukuma upuriem. Pēc Veinraita rīcībā esošās informācijas, kopumā ir cietuši vairāk nekā 200 tūkstoši lietotāju vismaz 150 valstīs, to skaitā ir daudzas kompānijas un liela mēroga korporācijas.

Eiropola vadītājs atzīmēja, ka lielākoties lietotāji nepārskaitīja hakeriem naudu. Pēc mediju datiem, hakeru kontos tika ieskaitīti vairāk nekā 42 tūkstoši dolāru, taču nauda joprojām neesot izņemta. Policija veic tiešsaistes kontu novērošanu, kurp cietušie sūtīja naudas līdzekļus bitkoinos.

Kā kļuva zināms, ļaunprāši izmanto modificētu ASV Nacionālās drošības aģentūras kaitniecisko programmu. Izdevums Financial Times ar atsauci uz kiberdrošības nozares analītiķiem paziņoja, ka amerikāņu specdienestu instruments, plašāk pazīstams kā eternal blue ("neizsmeļamais zilais"), bija savietots ar "programmu-izspiedēju" WannaCry.

Eiropolā paziņoja, ka uzskata par nepieciešamu veikt starptautisku kiberuzbrukuma izmeklēšanu, kurš skara desmitiem valstu.

Ziņu lente
0