Ziemeļkorejas palaistā ballistiskā raķete nogāzusies 500 km attālumā no Krievijas

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasПусковые установки межконтинентальных баллистических ракет Корейской народной армии
Пусковые установки межконтинентальных баллистических ракет Корейской народной армии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lidojuma attālums sastādīja 800 kilometru, bet, pēc politologa viedokļa, tas varējis sasniegt arī 4500 kilometrus, un tā, domājams, ir jauna tipa raķete.

RĪGA, 14. maijs – Sputnik. Saskaņā ar Krievijas aizsardzības ministrijas datiem, plkst.5:28 (23:28 pēc Rīgas laika – red.) Ziemeļkorejas palaistās raķetes trajektorija veda gar Krievijas robežu ievērojamā attālumā no tās, vēsta RIA Novosti.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kims Čenuns paziņojis par jaunas raķešu industrijas dzimšanu Ziemeļkorejā

Raķete nolidoja 30 minūtes, lidojuma attālums sastādīja 800 kilometrus. Tā nokrita 500 kilometru attālumā no Krievijas teritorijas. Pēc Japānas valdības datiem, lidojuma augstums sastādīja vairāk nekā 2000 kilometrus. Raķete startēja plata leņķa trajektorijā, lai palielinātu augstumu, tādējādi samazinot attālumu starp palaišanas un nokrišanas vietu.

Ja raķetei tiktu uzdota parasta trajektorija, lidojuma attālums varētu pārsniegt 4000 kilometru. Japāņu militāristi analizē raķetes tipu. Tai pat laikā Japānas valdība paziņoja, ka informācija par kaitējuma nodarīšanu Japānas jūras un gaisa kuģiem neesot saņemta. ASV administrācijas paziņojumā teikts, ka raķete nokritusi ASV robežu tuvumā, "tuvāk Krievijai, nekā Japānai".

Krievijas Zinātņu akadēmijas eksperts Āzijas jautājumos Georgijs Toloraja uzskata, ka palaistā raķete pieder pie jauna tipa.

"Tā ir diezgan nopietna lieta, jo pagaidām pilnu tehnisko parametru mums nav, bet, spriežot pēc visa, tas ir jauns raķetes tips ar lidojuma attālumu līdz 4500 kilometriem, tas nozīmē, ka viņi principā varētu sasniegt Amerikas teritoriju, piemēram, Guamu. Izskatās, ka šai raķetei ir jauni parametri un pagaidām nav zināms, kādi tieši tie ir," — teica Toloraja.

Viņaprāt, "tas ir sava veida nepakļāvības žests, kas adresēts gan Pekinai, gan pasaules sabiedrībai, jo tieši samita laikā Pekinā (augsta līmeņa forums starptautiskajā sadarbībā "Viena josla – viens ceļš" stratēģijas ietvaros – red.) Ziemeļkoreja atkal par sevi skaļi paziņoja. "

Kā uzskata politologs, ar šādu žestu Phenjana parādīja, ka "negrasās pakļauties nekādām starptautiskām sankcijām un ies savu ceļu". "Laba tajā ir maz, jo tas saasinās situāciju, un tas, acīmredzami, vedīs pie jaunām sankcijām, " piebilda Toloraja.

Ziņu lente
0