ES pilsoņi lūdz aizsargāt viņu tiesības dzīvot Lielbritānijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES valstu pilsoņi, kas apmetušies uz dzīvi Lielbritānijā, un briti, kuri dzīvo kontinentālajā Eiropā, bīstas, ka kļūs par spēles objektu pārrunās par Brexit.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Lielbritānijā dzīvojošie citu ES valstu pilsoņi un briti, kuri apmetušies uz dzīvi kontinentālajā Eiropā, apvienojušies un lūdz aizsargāt viņu tiesības dzīvot tur, kur viņiem patīk. Gaidāmā Lielbritānijas izstāšanās no ES paredz karalistes atteikšanos no pārvietošanās brīvības principa un iekārtošanās darbā visā ES teritorijā, informē Sputnik Igaunija.

11. maijā Eiropas Parlamentā notika komiteju debates, kurās miljoniem Lielbritānijā dzīvojošo eiropiešu un britu ekspātu pārstāvji lūdza aizsargāt viņu tiesības dzīvot un strādāt tur, kur viņi vēlas, arī pēc karalistes izstāšanās no ES.

Lielbritānija sākusi sastādīt ārvalstnieku sarakstus

Domājams, Brisele varētu pieprasīt no Londonas atsevišķu vienošanos, kas aizsargātu ES pilsoņu tiesības Lielbritānijā. Starp eiropiešiem, kuri pēdējo gadu desmitu laikā apmetušies Lielbritānijā ir arī Baltijas valstu pilsoņi.

Pasaules pilsētas. Mančestera - Sputnik Latvija
New York Times: pieci cilvēki gaida Brexit

ES un Lielbritānijas pārrunas par sabiedroto attiecību pārtraukšanu vēl nav sākušās, taču jau ir redzams, ka tās būs saspringtas un varētu nesasniegt abām pusēm pieņemamus rezultātus. Viens no sāpīgākajiem jautājumiem gaidāmajās diskusijās ir jautājums par Londonas viedokli par ES pamatprincipu — savienības pilsoņu pārvietošanās un darbā iekārtošanās brīvību.

Iespējams, briti varētu slēgt robežas kontinentālās Eiropas iedzīvotājiem, kuri vēlētos pārcelties uz dzīvi Lielbritānijā, kā arī pieprasīt no valstī dzīvojošajiem un strādājošajiem eiropiešiem legalizēt savu uzturēšanos saskaņā ar karalistes likumdošanu (tā tiek uzskatīta par vienu no stingrākajām Eiropā).

Statistikas dati liecina, ka patlaban Lielbritānijā dzīvo un strādā aptuveni 3,2 miljoni citu ES valstu pilsoņu, un apmēram 1,2 miljoni britu apmetušies kontinentālajā Eiropā. Vēl nesen viņi pat nedomāja par iespēju mainīt pilsonību. Tagad daudzi uzskata, ka tā būtu labākā izeja no situācijas, taču daudzās ES valstīs dubulta pilsonība netiek pieļauta.

Ziņu lente
0