Moldova atteikusies ielaist valstī žurnālistus no Krievijas un Latvijas

© Sputnik / Мирослав РотарьМеждународный аэропорт Кишинева
Международный аэропорт Кишинева - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Moldovas prezidents Igors Dodons komentēja Robežu policijas lēmumu, kura atteikusies ielaist valstī iknedēļas izdevuma "Rossijskije vesti" galveno redaktoru Dmitriju Jermolajevu un žurnālistu Andreju Tatarčuku no Latvijas.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Moldovas prezidents Igors Dodons nosaucis par absolūtu patvaļu un provokāciju robežsardzes lēmumu, kura atteikusies ielaist valstī iknedēļas izdevuma "Rossijskije vesti" galveno redaktoru Dmitriju Jermolajevu un žurnālistu Andreju Tatarčuku no Latvijas, vēsta Sputnik Moldova.

Piektdien Jermolajevam un Tatarčukam tika liegta iespēja iebraukt Moldovā. Robežsardze aizbildinājās ar to, ka nav norādīts vizītes mērķis.

"Pilnīga patvaļa un provokācija. Esmu pārliecināts, ka Moldovas valdība un parlamenta vairākums nav apmierināti ar pozitīvo dinamiku Moldovas un Krievijas attiecībās, ko cenšas panākt Moldovas prezidents līdz ar partneriem Krievijā. Taču viņiem (parlamenta vairākumam – red.) nekas neizdosies," – uzsvēra Dodons.

Sputnik korespondents sazinājās ar žurnālistiem un uzzināja notikušā nianses. Jermolajevs paskaidroja, ka viņi ilgu laiku aizturēti Kišiņevas starptautiskajā lidostā. 

"Vispirms atveda uz ielidošanas zonu un lika nomest mantas uz transportiera lentes. Kad mani palūdza atvērt somas, atbildēju, ka šīs mantas pusstundu atradušās moldāvu specdienestu rokās un lai viņi paši tās apskata, jo nevaru garantēt, kas tur atrodas. Man atņēma datoru, tālruni un mantas," – teica Jermolajevs. Naktī notikušās sarunas laikā redaktors piebilda, viņiem nāksies uzturēties lidostā gandrīz līdz pl. 01.00 naktī.

Georga lentīte - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājs nav ielaists Lietuvā Uzvaras dienas simbolikas dēļ

"Domāju, prom lidosim ar to pašu reisu, ar ko plānojām pamest Moldovu – kompānijas "Aeroflot" reisu pl. 00.45. Mums netika paskaidrots, kāpēc neesam ielaisti Moldovā. Nebija nekādas atvainošanās un nekādu paskaidrojumu," – teica Jermolajevs un uzsvēra, ka līdz ar kolēģi norādījuši vizītes mērķi Moldovā.

Viņš norādīja, ka kopā ar Tatarčuku ieradušies Kišiņevā, lai dotos uz Tiraspoli ar mērķi savākt materiālus kopīgajai grāmatai par notikumiem Latvijā 1990.-1991. gg.

"Tiraspolē dzīvo šo notikumu aculiecinieki. Šai vizītei bija privāts mērķis (grāmatas rakstīšana). Es norādīju vizītes mērķi. Es neierados kā žurnālists. Pēc ierašanās pirms nopratināšanas mūs 2 stundas noturēja ielidošanas zālē," – piebilda Jermolajevs.

Pēc viņa domām, notikusi provokācija no specdienestu puses ar mērķi kaitēt labu attiecību izveidei Moldovas un Krievijas starpā un Piedņestras situācijas noregulēšanas formātam.

Tatarčuks atzīmēja: "Divi žurnālisti ieradās valstī, kurā iebraukt viņiem ir tiesības saskaņā ar visām starptautiskajām diplomātiskajām attiecībām."

"Mūs vienkārši neielaida. Tas ir spiediens pret žurnālistiku un vārda brīvību. Kā vienkāršs cilvēks, nevis žurnālists, saku: ar demokrātiju Moldovā ir problēmas," – teica Tatarčuks, piebilstot, ka tas nav "eiropeiski".

Viņš uzsvēra, ka, atgriezies Latvijā, spers noteiktus soļus ĀM, jo uz viņu attiecas Eiropas valsts likumi.

Ziņu lente
0