Poliju sarūgtinājuši "Gazprom" piedāvājumi

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasЛоготип компании "Газпром"
Логотип компании Газпром - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības valstis, kuras vaino "Gazprom" monopola likumdošanas pārkāpumos, turpina atbildēt uz Eirokomisijai nosūtītajiem kompānijas piedāvājumiem; tie neapmierina Poliju.

RĪGA, 6. maijs – Sputnik. Polija neatbalsta "Gazprom" piedāvājumus antimonopola lietas atrisināšanai un ir "sarūgtināta" par tiem, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Polijas Enerģētikas ministrijas paziņojumu.

2016. gada beigās "Gazprom" Eirokomisijai nosūtīja gala piedāvājumus pretmonopola lietas atrisināšanas, kas tika iniciēta 2012. gadā. Tās ietvaros EK izvirzīja Krievija holdingam oficiālas apsūdzības pārkāpumos Bulgārijā, Čehijā, Igaunijā, Ungārijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Slovākijā. EK pagaidām apstiprinājusi šos piedāvājumus un šobrīd pārbauda tirgus reakciju.

"Mūs sarūgtina veids, kādā tiek pārtraukta 2012.gadā uzsāktā "Gazprom" pretmonopola lietas izmeklēšana un Krievijas kompānijas atbildības uzņemšanās," – par Polijas Enerģētikas ministrijas oficiālo nostāju informējis ministra vietnieks Mihals Kurtika.

Polija uzskata, ka "Gazprom" piedāvājumi Eirokomisijai "neatrisina Krievijas kompānijas ES konkurences likumdošanas pārkāpumu problēmas un negarantē, ka tās neatkārtosies nākotnē". Galvenie iebildumi ir izteikti Eirokomisijai nosūtītajā vēstulē un galvenokārt tie skar pāreksportēšanas aizliegumu, cenu pārskata mehānismu un "Jamal" gāzes vada jautājuma risinājuma trūkumu. Tāpat Poliju neapmierina pārāk īsais saistību termiņš un vienošanās ievērošanas noteikumi.

Gāzesvada Opal. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Polija gatava nosaldēt visu Eiropu, lai iezāģētu "Gazprom"

Pēc Kurtika teiktā, "Gazprom" lietas izmeklēšanas izbeigšana "nekādā veidā nepalīdzēs uzlabot patērētāju situāciju Polijā".

"Polijas valdība ir gatava pārrunām ar Eiropas Komisiju sakarā ar turpmāko rīcību. Mūsuprāt, ir nepieņemami pasākumi, kuri ļauj Krievijas kompānijai arī turpmāk izmantot savu monopolista stāvokli reģionā," – teikts ziņojumā.

Arī Lietuva iepriekš neatbalstīja "Gazprom" piedāvājumus, paziņojot, ka tie nedod iespēju Lietuvas uzņēmumiem brīvi iegādāties gāzi par godīgu cenu. Turpretim Bulgārija kopumā atbalstīja šos piedāvājumus, kaut arī izteica veselu virkni ieteikumu to papildināšanai.

Ziņu lente
0