Somijas ārlietu ministrs: panākts progress jautājumā par lidojumiem virs Baltijas

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasKrievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un Somijas ĀM vadītājs Timo Soini
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un Somijas ĀM vadītājs Timo Soini - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikšanās laikā Porvoo Somijas ārlietu ministrs Timo Soini un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs vienojās izmantot projektu grupu Baltijas jūras jautājumos, lai atrisinātu lidojumu problēmu virs Baltijas jūras.

RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Jautājumā par kara aviācijas lidojumiem ar ieslēgtiem transponderiem panākts zināms progress, paziņoja Somijas ārlietu ministrs Timo Soini pēc pārrunām ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

"Mēs konstatējām, ka Somijas prezidenta Nīniste ierosinājums par lidojumu drošības palielināšanu Baltijas jūras reģionā ir ļoti lietderīgs, šajā jautājumā ir vērojams zināms progress. Tika organizētas vairākas tikšanās, ieplānotas jaunas pārrunas šajā jautājumā," — pavēstīja Soini.

Флаги России и Финляндии. - Sputnik Latvija
Politika
Krievijas ĀM: ES destruktīvā politika nav sabojājusi KF un Somijas attiecības

Pie tam viņš atzīmēja, ka "transponderu ieslēgšana lidojumu laikā ir tikai daļa no plašāka jautājuma par vispārējās lidojumu drošības palielināšanu reģionā".

2016. gada 1. jūlijā Somijas prezidents, tiekoties ar Krievijas valsts vadītāju Vladimiru Putinu, ierosināja vienoties par lidojumu noteikumiem virs Baltijas, lai garantētu to drošību. Pēc viņa teiktā, par pirmo soli varētu kļūt aizliegums lidot virs Baltijas ar izslēgtiem transponderiem. Krievijas prezidents atbildēja, ka Maskava atbalsta Helsinku ierosinājumu.

"Kamēr mūsu kolēģi NATO grimst domās, mēs atbalstām Somijas ierosinātās darbības. Mūsu somu kolēģi ieteica izmantot projektu grupu Baltijas jūras jautājumos, kas izveidota Starptautiskās Civilās aviācijas organizācijas paspārnē un sapulcējusies uz sēdi martā. Kārtējā sēde noritēs Helsinkos šī mēneša beigās. Ceram, ka arī NATO locekļi būs gatavi iesaistīties šajā darbā," — paziņoja Sergejs Lavrovs.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško - Sputnik Latvija
Krievijas pārstāvis NATO: alianse nav gatava apspriest aviācijas drošības problēmas

Politiķis atgādināja, ka Krievija jau pērn atbalstījusi Somijas prezidenta ierosinājumu par transponderiem, "vēl vairāk, mēs paplašinājām atbilstošo pieeju, iekļaujot papildu pasākumus lidojumu drošības uzlabošanai, un iesniedzām šos ierosinājumus Krievijas un NATO Padomes sēdē pērnvasar."

"Diemžēl mūsu partneri NATO, kuri līdz šim bieži pauda satraukumu par aviācijas drošību virs Baltijas jūras, taču reakcija uz šiem ierosinājumiem kaut kā ņēma un aizkavējās gandrīz uz pusgadu. Tikai nesen mums pavēstīja, ka viņi būs gatavi lietišķi apspriest mūsu ierosinājumus, taču pagaidām tas nav noticis," — uzsvēra Lavrovs.

Soini paziņoja, ka viņa nākamā tikšanās ar Lavrovu, iespējams, varētu notikt Arktikas padomes valstu ārlietu ministru sēdē Fērbenksā (Aļaska, ASV). Nākamnedēļ Somija uzsāks divus gadus ilgu prezidentūru Arktikas padomē.

Ziņu lente
0