Taškentā atgriezies piemineklis ģimenei, kas kara gados adoptēja 15 bērnus

© Foto : Nuz.uzTaškentas centrā no jauna pacelsies piemineklis, kas veltīts Šamahmudovu ģimenei
Taškentas centrā no jauna pacelsies piemineklis, kas veltīts Šamahmudovu ģimenei - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tautu draudzības piemineklis, kas celts 1982. gadā kā uzbeku tautas žēlsirdības un humānisma simbols un demontēts 26 gadus vēlāk, radis mājvietu Draudzības parkā.

RĪGA, 2. maijs — Sputnik. Taškentas centrā no jauna pacelsies piemineklis, kas veltīts Šamahmudovu ģimenei, kura Lielā Tēvijas kara gados adoptēja 15 dažādu tautību bāreņus, kuru vidū bija arī latvietis, vēsta Sputnik Uzbekistāna.

Sākoties karam, Šoahmeds Šamahmudovs un viņa sieva Bahri Akramova strādāja par kalējiem. Kad uz Taškenku sāka evakuēt simtiem tūkstošu bāreņu, vietējie iedzīvotāji centās viņus uzņemt ģimenēs. Arī Šamahmudovu ģimene uzņēma pie sevis dažādu tautību bāreņus: krievus, latvieti, baltkrievu, moldāvu, kazahu, tatāru, ebrejieti un vācieti — 15 bērnus.

Bronzas nakts notikumi Tallinā - Sputnik Latvija
Nesodītais noziegums: Bronzas nakts Tallinā
Tautu draudzības piemineklis tika uzstādīts 1982. gadā un atradās tāda paša nosaukuma laukumā, taču 2008. gadā tika pieņemts lēmums pārvietot to uz pilsētas nomali — varasiestādes izlēma pārdēvēt Tautu Draudzības pili par Neatkarības pili. Patlaban plānots pieminekli uzstādīt Draudzības parkā. Monumentā atainotas vecāku figūras no bronzas, ko ieskauj bērnu skulptūras.

Informācijas avots Republikas kultūras centrā ziņoja, ka jautājums par Šamahmudovu ģimenei veltītā pieminekļa pārcelšanu tiek izskatīts jau kopš gada sākuma. Tika saņemti vairāki priekšlikumi par tā tālāko atrašanās vietu.

Šamahmudovu ģimene apbalvota ar ordeni "Goda zīme", Bahri Akramova saņēmusi "Mātes Varones" nosaukumu. Šamahmudovi kļuvuši par Rahmata Faizija romāna "Viņa Majestāte Cilvēks" un mākslas filmas "Tu neesi bārenis" galveno varoņu prototipiem.

Ziņu lente
0