Maikls Fellons: Lielbritānija gatava preventīvam kodoluzbrukumam

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasLielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Fellons
Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Fellons - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja un aizsardzības ministrs Maikls Fellons gatavi izmantot ballistiskās raķetes ar kodolgalviņām Trident preventīvam uzbrukumam.

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Fellons paziņojis, ka valsts ir gatava preventīvam kodoluzbrukumam nepieciešamības gadījumā, raksta Independent.

Fellons norādījis, ka premjerministre Terēza Meja ir gatava izmantot ballistiskās raķetes ar kodolgalviņām Trident "ekstremālākajos apstākļos" pat situācijā, ja kodoluzbrukums nav vērsts pret Apvienoto Karalisti. Pie tam ministrs nenorādīja, par kādiem apstākļiem ir runa.

Танк Т-90МС на международном военно-техническом форуме - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kristianstadsbladet: pietiek skatīties uz pasauli caur NATO brillēm

Ministra komentārs tika sniegts, atbildot uz Leiboristu partijas līdera Džeremija Korbina aicinājumu "panākt mieru bez kodolieročiem", atzīmējis izdevums.

Parastajā darbības režīmā trīspakāpju ballistiskā raķete Trident II D5 aprīkota ar sadalāmu galviņu ar kodoltermiskajiem lādiņiem, kuru jauda ir 475 un 100 kilotonnas.

Psiholoģiskā kara elements

Fellona paziņojums ir pelnījis stingru atbildi, uzskata Krievijas Federācijas Padomes Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Francis Klincēvičs.

"Labākajā gadījumā šis paziņojums jāizvērtē kā zināms psiholoģiskā kara elements, kas šajā kontekstā atspoguļojas īpaši atbaidoši," — viņš rakstīja savā lapā Facebook.

Pērnā gada jūlijā Lielbritānijas parlaments nobalsoja par valsts kodolieroču vairoga modernizāciju. Oficiāli dati liecina, ka šis pasākums budžetam izmaksās vairākus desmitus miljardu sterliņu mārciņu, taču neoficiāli modernizācija tiek vērtēta simtiem miljardu mārciņu apmērā.

Šī gada janvārī kļuva zināms, ka vasarā nesekmīgi noritējusi ballistiskās raķetes Trident II D5 palaišana no britu zemūdenes. Ņemot vērā lielās izmaksas, Trident izmēģinājumi tiek veikti tikai retumis, un pērnais nesekmīgais starts bija vienīgais pēdējo četru gadu laikā.

Ziņu lente
0