Aleksandrova ansambli nevēlas ielaist Čehijā

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasAleksandrova ansambli
Aleksandrova ansambli - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Čehu aktivisti nosūtījuši vēstuli valsts ārlietu ministram ar prasību anulēt vīzas Aleksandrova ansambļa māksliniekiem – tas esot propagandas institūts, kas slavē padomju un Krievijas armiju.

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Čehijas "Sabiedriskās atmodas" (Občanský Budíček) aktīvisti publicējuši Čehijas Republikas ārlietu ministram Ļubomiram Zaoralekam adresētu vēstuli ar prasību anulēt vīzas Krievijas armijas Aleksandrova vārdā nosauktā dziesmu un deju ansambļa dalībniekiem, kurš maijā sāk viesizrādes šajā valstī, vēsta Sputnik Čehija.

Pēc aktīvistu domām, ansamblis esot nevis mākslas parādība, bet gan propagandas institūts, kas slavējot padomju un Krievijas armiju, Krievijas ārpolitiku un esot atbildīgs par visu, ieskaitot Čehoslovākijas "okupāciju" 1968. gadā.

"Nevēlos ar saviem komentāriem popularizēt šo vēstuli. Teikšu tikai to, ka pēc aviokatastrofas virs Melnās jūras, kurā bojā gāja daudzi vadošie ansambļa mākslinieki, būtu patiešām nekristīgi pieprasīt vīzu anulēšanu dzīvajos palikušajiem," — sarunā ar Sputnik pastāstīja "aleksandroviešu" koncertu pastāvīgais vadītājs Čehijā, dziedātājs Jirži Klapka.

Pēc viņa vārdiem, šāda veida prasības liecina par nezināmo sabiedrisko aktīvistu mēģinājumiem apliecināt sevi.

Aleksandrova ansamblis pirmo reizi iznācis uz skatuves pēc traģiskās katastrofas decembrī - Sputnik Latvija
Video
Aleksandrova ansamblis pirmo reizi iznācis uz skatuves pēc traģiskās katastrofas decembrī

"Atkal kaut kādi cilvēki grib sasildīt rokas pie "aleksandroviešu" slavas, apliecināt sevi, izrāpties no nebūtības. Divas no organizācijām, kas parakstījušas vēstuli, pat nav iespējams sameklēt internetā, — piezīmēja Klapka. — Māksla ir viena lieta, politika — pavisam kas cits. Esmu pārliecināts, ka tās abas nevajag putrot. Tāpat domā arī lielākā daļa čehu sabiedrības — visas biļetes uz "aleksandroviešu" koncertiem ir izpārdotas, tas vien jau daudz par ko liecina. Esmu pārliecināts, ka nezināmo sabiedrisko aktīvistu vēstule nekādi neizjauks slavenā ansambļa viesizrāžu plānus musu republikā, un to vienkārši ignorēs."

Pirmais Aleksandrova vārdā nosauktā ansambļa koncerts notiks 10. maijā Zlinā, bet turneja noslēgsies Pilzenē 20. maijā. Mākslinieki sniegs koncertus Zlinā, Brno, Prāgā, uzstāsies arī citās Čehijas pilsētās.

Šogad kopā ar "aleksandroviešiem" dziedās franču grupa Gypsy Forever, kas uzstājas elektrosvinga stilā. Tā ir daļa no slavenās Gypsy Kings, stāstīja Jirži Kapka.

Kapka uzskata, ka atjaunotais Aleksandrova ansamblis saglabās savu firmas stilu.

Академический Ансамбль песни и пляски Российской Армии имени А.В. Александрова выступает в Совете Федерации РФ - Sputnik Latvija
Aleksandrova ansambli Igaunijā neielaidīs

"Ansamblī būs gan dziedātāji, gan dejotāji. Pagājušonedēļ pie mums ieradās viņu pārstāvji. Šeit bija kolektīva vadītāja vietnieks Mihails Maruševskis, slavenais Mister Kalinka — dziedātājs Vladimirs Ananjevs, virtuozie balalaikas un akordeona spēlētāji un divi jauni dziedātāji — bass un baritons. Iepazinos ar viņiem un paklausījos, — viņš stāstīja. — Jaunie ar Sarkano Karogu apbalvotā Aleksandrova vārdā nosauktā Akadēmiskā dziesmu un deju ansambļa mākslinieki ir cienīgi savu priekšgājēju, 25. debembrī Tu-154 aviokatastrofā virs Melnās jūras 64 bojāgājušo cilvēku, mantinieki."

2016. gada 25. decembrī Krievijas Aizsardzības ministrijas Tu-154, kas devās no Maskavas uz Sīriju, cieta aviokatastrofā Melnajā jūrā neilgi pēc degvielas uzpildes Sočos. Tajā atradās 92 cilvēki: 64 Aleksandrova ansambļa mākslinieki, deviņi Pirmā kanāla, NTV un telekanāla "Zvezda" žurnālisti, kā arī labdarības fonda "Taisnīga palīdzība" vadītāja Jeļizaveta Gļinka, plaši pazīstama kā Doktore Ļiza.

Ziņu lente
0