Politika

ASV lūdz Krievijas palīdzību sprādziena izmeklēšanai Donbasā

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasEDSO automašīna
EDSO automašīna - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV aicina Krieviju izmantot ietekmi Donbasā, lai tiktu izmeklēts sprādziens, kura rezultātā cietusi EDSO misijas automašīna Luganskā, kā arī uzlabot situāciju no drošības viedokļa, informē ASV Valsts departaments.

RĪGA, 24. aprīlis — Sputnik. ASV lūgušas Krieviju izmantot savu ietekmi, lai sekmētu incidenta izmeklēšanu Donbasā, kura rezultātā gājis bojā amerikāņu mediķis, paziņoja ASV Valsts departamenta oficiālā pārstāvja vietas izpildītājs Marks Toners.

Последствия обстрелов в Донецкой области - Sputnik Latvija
ES vēstnieks Ukrainā pastāstījis, ar kādiem noteikumiem var notikt vēlēšanas Donbasā

"Savienotās Valstis ir dziļi šokētas un noskumušas par ASV pilsoņa bojāeju, kurš pildīja mediķa pienākumus EDSO Speciālajā monitoringa misijā, kad viņa automašīna uzbrauca uz spridzekļa separātistu kontrolētajā teritorijā Ukrainas austrumos," — Toneru citē RIA Novosti.

"Mēs izsakām dziļu līdzjūtību viņa ģimenei, draugiem un tuviniekiem, vēlam atveseļošanos sprādzienā cietušajiem. Šī bojāeja atspoguļo bīstamos apstākļus, kādos strādā monitoringa misijas drosmīgie darbinieki, apstākļus, kuros tiek ierobežota piekļuva, vērojami draudi un iebiedēšana. Savienotās Valstis aicina Krieviju izmantot savu ietekmi uz separātistiem, lai ļautu EDSO veikti pilnīgu, pārskatāmu un savlaicīgu izmeklēšanu," — vēstīja Toners.

"Šis incidents norāda, ka visām pusēm, it īpaši Krievijas vadītajiem separātistiem nekavējoties jāpilda Minskas protokolos noteiktās saistības, starp kurām ir reāla, stabila uguns pārtraukšana, smago ieroču atvilkšana un atkāpšanās no saskares līnijas. ASV pilnībā atbalsta monitoringa misijas drosmīgos darbiniekus, un mēs kategoriski nosodām jebkādas naidīgas darbības un draudus monitoringa darbiniekiem. Viņiem jānodrošina droša, pilna un nekavēta pieeja visā konflikta zonā," — skaidroja Toners.

"Savienotās Valstis no jauna aicina Krieviju izmantot savu ietekmi separātistu vidū, lai spertu pirmo soli pretī mieram Austrumukrainā un nodrošinātu acīmredzamu, pārbaudāmu un neatgriezenisku situācijas uzlabošanos no drošības viedokļa," — teica Toners.

Pašpasludinātās Luganskas un Doņeckas Tautas Republikas ASV dēvē par "Krievijas atbalstītajiem separātistiem", lai arī Krievija jau vairākkārt ir norādījusi, ka nav iesaistīta konfliktā Ukrainā un ir ieinteresēta konflikta tūlītējā pārtraukšanā.

Ukrainas Bruņoto spēku karavīrs pozīcijās Doņeckas apgabalā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Doņecka informē: Ukraina gatavo uzbrukumu visā frontē Donbasā

Svētdien EDSO paziņoja, ka tās misijas patruļa — divas automašīnas — ir cietusi sprādzienā pašpasludinātajā LTR, kā rezultātā viens cilvēks gājis bojā, divi — guvuši ievainojumus.

Krievijas Ārlietu ministrija ziņoja, ka sprādzienā gājis bojā ASV pilsonis, kas strādājis EDSO uz līguma pamata. Šo informāciju apstiprināja EDSO misijas Ukrainā vadītāja vietnieks Aleksandrs Hugs, piebilstot, ka ievainots Čehijas pilsonis. Vācijas kanclere Angela Merkele informēja, ka sprādzienā ievainota Vācijas pilsone.

​"Nepieciešama tūlītēja ātra un rūpīga izmeklēšana, novērotāju drošības gatantija un pasākumu kompleksa ievērošana," — teikts Krievijas pārstāvniecības EDSO komentārā Twitter.

ES izmeklēšanā nepiedalīsies

Eiropas Savienība nepiedalīsies incidenta izmeklēšanā, kura rezultātā sprādzienā bojāta EDSO Speciālās monitoringa misijas automašīna Donbasā, paziņojis ES pārstāvniecības Ukrainā vadītājs Hugo Mingarelli.

"ES ir galvenais palīdzības avots EDSO ietvaros, un mēs turpināsim sniegt pamata atbalstu. Mēs esam gatavi aktivizēt sadarbību ar EDSO un ceram, ka tagad tiks veikta pilnīga izmeklēšana," — Mingarelli paziņoja žurnālistiem.

Pie tam, jautāts, vai ES piedalīsies incidenta izmeklēšanā, viņš atbildēja: "Es tā nedomāju."

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs pavēstīja, ka Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien apspriedīs ar EDSO ģenerālsekretāru misijas darbinieka bojāejas apstākļus Luganskā.

Ziņu lente
0