Lielbritānijas ārlietu ministrs uzaicinājis Krieviju iesaistīties koalīcijas cīņā pret ISIS

© REUTERS / Lucas JacksonLielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons
Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons aicinājis Krieviju "izvēlēties pareizo pusi" un pievienoties staptautiskajai ASV vadītajai koalīcijai cīņā pret ISIS Sīrijā.

RĪGA, 16. aprīlis — Sputnik. Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons ieteicis Krievijai "izvēlēties pareizo pusi" un cīnīties ar teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekiem ASV vadītās starptautiskās koalīcijas pusē, ziņo avīze The Telegraph.

Apvienotās Karalistes ārlietu ministrs apsūdzēja Sīrijas prezidentu Bašaru Asadu par ķīmisko ieroču pielietojumu Idlibā un apsolīja, ka Lielbritānijas spēki līdz ar sabiedrotajiem apkopos pierādījumus, lai "sauktu tiesas priekšā tos, kas atbildīgi kara noziegumos".

Tāpat politiķis piebilda, ka ASV varot no jauna izdarīt raķešu uzbrukumu Sīrijai.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Politika
Lavrovs paskaidroja, kāpēc Baltais nams nepamatoti apvaino Krieviju

Pēc viņa vārdiem, "viņš (Bašars Asafs — red.) ir pats galvenais terorists, kurš dzesējis nesamierināmo atriebības kāri, jo nevar cerēt atkal vadīt tautu," — izdevums citē Džonsona teikto.

"Viņš (Asads — red.) vārda burtiskā un pārnestā nozīmē ir indīgs, ir pienācis laiks Krievijai pievērst uzmanību šim faktam. Viņiem vēl ir laiks nostāties pareizajā pusē strīdā," — Džonsons paziņoja rakstā  The Sunday Telegraph.

Pēc viņa domām, neesot "ne mazāko šaubu" par to, ka uzbrukumu Idlibā sarīkojuši Sīrijas valdības spēki.

"Neapšaubāmi, bumba tika nomesta no divām Sīrijas lidmašīnām U-22, kuras pacēlās gaisā no aviobāzes, kur glabājās ķīmiskie ieroči," — viņš klāstīja.

"Britu zinātnieki izanalizēja uzbrukuma upuru raudzes. Viņi deva pozitīvu slēdzienu par to, ka tas bijis zarīns vai tam līdzīga viela," — skaidroja Lielbritānijas ārlietu ministrs.

"Lielbritānija, ASV un mūsu galvenie sabiedrotie ir vienisprātis par to, ka ļoti ticams, ka uzbrukumu saviem iedzīvotājiem organizējis Asads, kurš izmantojis indīgu gāzi, kas aizliegta jau gandrīz 100 gadus saskaņā ar Ženēvas protokolu," — uzskata Boriss Džonsons.

Pagājušās nedēļas nogalē Krievija uzņēma Irākas un Sīrijas ārlietu ministrus, lai demonstrētu atbalstu Asada valdībai dažas dienas pēc amerikāņu raķešu trieciena raksta avīze.

Krievija varētu "pievienoties vairāk nekā 60 valstu koalīcijai cīņai ar ISIS, lai saglabātu savas stratēģiskās intereses Sīrijā un perspektīvā veidotu produktīvākas attiecības ar prezidentu Trampu un nodrošinātu Rietumu atbalstu valsts atjaunošanā," — atzīmēja Džonsons.

"Par to Krievijai jāveicina reāla apšaudes pārtraukšanas režīma ieviešana, jāpieliek punkts ķīmisko ieroču lietošanai un jāpanāk situācijas politisks noregulējums Sīrijā, lai atbrīvotu sīriešus no Asada tirānijas," — pavēstīja britu politiķis.

"Krievija viņu (Asadu — red.) izglāba,"- viņš paziņoja, atzīmējot, ka Krievija var palīdzēt atstādināt no varas Sīrijas prezidentu.

Председатель совета директоров Эксон Мобил Рекс Тиллерсон - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ultimāts, draudi vai piedāvājums: ko atvedīs Tillersons uz Maskavu

Džonsona komentāri sekoja pēc viņam veltītās kritikas par neveiksmīgo mēģinājumu pārliecināt valstis G7 ieviest jaunas pret Krieviju vērstas sankcijas par Asadam sniegto atbalstu, informēja izdevums.

4. aprīlī Sīrijas opozīcija informēja par 800 bojāgājušajiem un 200 cietušajiem ķīmisko ieroču uzbrukumā Šeihūnas pilsētā Idlibas provincē. Uzbrukumā tika vainoti Sīrijas valdības spēki, kuri noliedza savu līdzdalību uzbrukumos un apsūdzēja kaujiniekus un viņu atbalstītājus.

ASV nesniedza nekādus Sīrijas karavīru vainas pierādījumus un neuzklausīja Krievijas aicinājumu organizēt rūpīgu izmeklēšanu. Tā vietā Savienotās Valstis 6. aprīļa naktī izdarīja triecienu Sīrijas aviobāzei Šairatā. Pentagons informēja, ka pret to palaistas 59 spārnotās raķetes.

Sīrijas valdība uzsvēra, ka tās spēki nekad nav pielietojuši ķīmisko ieročus pret civiliedzīvotājiem un teroristiem — valsts ķīmisko ieroču arsenāls tika izvests Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) kontrolē.

Situācija Damaskā, Sīrijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vācu analītiķis paskaidrojis, kāpēc rietumu medijus neinteresē patiesība par Sīriju

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs sarunā ar ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu paziņoja, ka apgalvojumi par ķīmisko ieroču pielietojumu Sīrijas karaspēka operācijā Idlibā 4. aprīlī neatbilst patiesībai.

Ķīmisko ieroču krājumi tika sekmīgi izvesti no Sīrijas — 2016. gada janvārī OPCW paziņoja, ka valsts ķīmisko ieroču arsenāls ir pilnībā likvidēts. 2013. gadā organizācija  saņēma Nobela miera prēmiju par Sīrijas atbruņošanos.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atzīmēja, ka Maskava neredz iemeslus, kāpēc OPCW būtu nepieciešams izmeklēt incidentu Idlibas provincē no attāluma. OPCW paplašinātajai misijai un neatkarīgajiem  ekspertiem nepieciešama pieeja incidenta vietai Idlibā un Šairatas aviobāzē, viņš norādīja un piebilda, ka Sīrijas valdība jau uzcaicinājusi OPCW ekspertus incidenta izmeklēšanai.

"Ar atpakaļejošu datumu paziņoja, ka pirms dažām dienām kaut kādā veidā tika saņemtas analīzes incidenta vietā, nogādātas laboratorijā, kura, kā noprotu, nav saņēmusi OPCW sertifikātu. Nav saprotams, kāpēc tiek veikti šādi neveikli pasākumi. Mēs uzskatām, ka ekspertu grupai nepieciešama pieeja valdības kontrolētajam aerodromam un incidenta vietai, ko kontrolē bruņotā opozīcija," — iepriekš paskaidroja Lavrovs.

Kremlis jau vairākkārt ir atgādinājis, ka Krievija ir vienīgā valsts, kuras cīņa ar teroristiem Sīrijā ir leģitīma, jo tās spēkus aicinājusi republikas valdība.

Ziņu lente
0