Britu kolekcionāru tiesā par tauriņu ķeršanu

© Wikipedia / PJC&CoГолубянка арион
Голубянка арион - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijā tauriņu kolekcionāru apsūdz par nelikumīgu tauriņu ķeršanu un uzglabāšanu.

RĪGA, 20. marts — Sputnik. Kolekcionāram Filipam Kalenam inkriminē sešus noziegumus, saistītus ar Lielbritānijā reti sastopamo Lielo zilenīti, informē Sputnik Igaunija, atsaucoties uz BBC. 

Tāda tiesas sēde notiek pirmo reizi, 57 gadu veco kolekcionāru apsūdz, ka 2015. gada vasarā Glosteršīras grāfistes rezervātā viņš ķēris tauriņus savām kolekcijām. To pašu viņš darīja Somersetas grāfistes rezervātā.

Tropu tauriņš Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā - Sputnik Latvija
Foto
Tropu vasara Rīgā: tauriņu oranžērija

Par tauriņu cienītāja nepareizo uzvedību tika informēta policija, kas pārmeklēja viņa māju un atrada tur aptuveni 30 kolekcijas ar kukaiņiem. Kalenam bija aizliegts ķert zilo tauriņu retās sugas Lielbritānijas teritorijā, taču viņš apgalvo, ka nopērkot tos ārvalstīs.

Lielbritānijā ir 59 tauriņu sugu, 25 no tām ir aizsargātas. Sešu sugu pārstāvju, piemēram, lielā zilenīša ķeršana, tirdzniecība un izplatīšana ir aizliegta bez izņēmumiem. Vēl 19 sugas ir aizsargātas daļēji – tās nedrīkst pārdot nekādā veidā.

Lielbritānijā likums ļauj vākt kukaiņu kolekcijas, taču ir aizliegts ķert kukaiņus reģionos ar īpašu zinātnisko nozīmi. Tauriņi Maculinea arion, par kuru ķeršanu kolekcionārs apsūdzēts, tika uzskatīti par izmirušiem 1979. gadā, tomēr 2004. gadā to populācija Lielbritānijā tika atjaunota.

Ziņu lente
0