Mediji ziņo par bīstamu vīrusu, kurš skāris Krievijas bankomātus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vīrusam nav faila ķermeņa, tāpēc to neatpazīst antivīrusi. Tas var neierobežotu laiku dzīvot bankomāta operatīvajā atmiņā.

RĪGA, 20. marts —Sputnik. Krievijā parādījies jauns vīrusa tips, kas uzbrūk bankomātiem, ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz laikrakstu "Kommersant".

Kā pastāstīja laikraksta avoti, pagājušajā nedēļā viņi saņēmuši Datoruzbrukumu finanšu jomā monitoringa un reaģēšanas centra (FinCert) ziņojumu, kurā tika aprakstīts jauns hakeru uzbrukumu veids. Vīrusa mērķis nav klientu līdzekļi, bet tieši nauda bankomātā: ievadot noteiktu kodu, ar vīrusu inficētā ierīce izdod visas lielās banknotes.

Банкомат - Sputnik Latvija
Latvijas pilsonis paralizējis Taivānas bankomātu darbu

Krievijā tāda krāpnieciskā shēma tika konstatēta pirmo reizi, taču citās valstīs par līdzīgiem vīrusiem jau ir zināms. Tiek atzīmēts, ka ar vīrusu tika inficētas lielāko bankomātu ražotāja — NCR ierīces, tāpēc jebkuras bankas bankomāts nav pasargāts.

Pagaidām nav atrasts vienkāršs un efektīvs paņēmiens cīņā ar vīrusu. Pēc izdevuma sarunbiedru datiem, tas varētu tikt dzēsts no operatīvās atmiņas ar atkārtotu datu ielādēšanu, tomēr tas kaitē bankomātam un aizņem laiku, proti, šādu procedūru nevar veikt tā, lai klienti to nepamanītu. Tādēļ šobrīd baņķieriem nākas apdrošināt bankomātus no aplaupīšanām, taču šāda pieeja krāpniekiem noteikti būs īsta medusmaize, norādīts rakstā.

Ziņu lente
0