Tramps devis atļauju CIP iznīcināt teroristus

© REUTERS / Jonathan ErnstASV prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps atļāvis CIP izdarīt uzbrukumus domājamajiem teroristiem ar bezpilota lidaparātu palīdzību. Obamas prezidentūras periodā pārvalde varēja izmantot dronus tikai noziedznieku atrašanās vietas noteikšanai, savukārt par uzbrukumu bija atbildīgs tikai Pentagons.

RĪGA, 14. marts — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps paplašinājis Centrālās izlūkošanas pārvaldes pilnvaras un atļāvis uzbrukt domājamajiem teroristiem ar bezpilota lidaparātu palīdzību, informē aģentūra MarketWatch, atsaucoties uz saviem informācijas avotiem.

Tādējādi Tramps mainījis iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas politiku CIP militārās lomas jautājumos un pavēris pārvaldei iespējas cīnīties par ietekmes sfērām ar Pentagonu, piebilst mediji.

Президент Франции Франсуа Олланд - Sputnik Latvija
Olands aicina pārdomāti slēgt darījumus par materiālu piegādi Trampa sienas būvdarbiem

Obamas prezidentūras beigu posmā CIP izmantoja bezpilota lidaparātus tikai teroristu atrašanās vietas identificēšanai. Tikai pēc tam bruņotie spēki izdarīja triecienu. Amerikāņu ierēdņi pastāstīja aģentūrai, ka 2016. gada maijā Pakistānā "Taliban" līderis mulla Ahtars Mansurs tika likvidēts ar šādas "hibrīdpieejas" metodi.

Izdevums uzsver, ka Obamas administrācija lika ASV BS nest atbildību par "gaiļa nospiešanu" ar mērķi uzlabot "pārskatāmību un atbildību". Pentagona pienākums ir ziņot par lielāko daļu uzbrukumu, taču CIP, kas strādā valdības paspārnē, nav spiesta informēt par niansēm, piemēram, teroristu vai civiliedzīvotāju skaitu.

Aģentūras avoti pauduši uzskatu, ka Tramps pieņēmis minēto lēmumu ar mērķi organizēt CIP iespējamo darbu Sīrijā — pārvalde varētu saņemt pilnvaras darbam šajā virzienā Trampa prezidentūras laikā, kā arī izdarīt citus slepenus uzbrukumus Jemenā, Lībijā, Somālijā un citās valstīs.

Ziņu lente
0