ES katrs trešais vadošais darbinieks ir sieviete, taču pelna mazāk nekā vīrieši

© pixabay / FirmBeeSieviete ar gadžetiem rokās
Sieviete ar gadžetiem rokās - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākais sieviešu skaits vadošajos posteņos Eiropas Savienībā vērojams Latvijā, Bulgārijā, Polijā, Īrijā, Igaunijā, Lietuvā, Ungārijā, Rumānijā, Francijā un Zviedrijā.

RĪGA, 8. marts — Sputnik. Eiropas Savienībā katru trešo vadošo amatu ieņem sievietes. Par to liecina Eurostat dati, kas sagatavoti par godu Starptautiskajai sieviešu dienai.

No 7,3 miljoniem vadošo amatu uzņēmumos, kuros strādā vismaz 10 cilvēki, Eiropas Savienībā, 4,7 miljonus vietu ieņem vīrieši (65%) un 2,6 miljonus — sievietes (35%). Lai arī puse strādājošo ES iedzīvotāju ir sievietes, viņu skaits menedžeru vidū nav liels.

Vairāk nekā puse vadošo amatu ES valstu vidū sievietēm uzticēta tikai Latvijā — 53%. Tai seko Bulgārija un Polija (pa 44%), Īrija (43%), Igaunija (42%), Lietuva, Ungārija un Rumānija (pa 41%), kā arī Francija un Šveice (pa 40%).

Tulpes - Sputnik Latvija
Ziedi 8. martam: kur nopirkt un cik maksā

Mazāk nekā ceturtā daļa daiļā dzimuma pārstāvju vadošos posteņos sastopamas tādās valstīs kā Vācija, Itālija un Kipra (pa 22%), Beļģija un Austrija (pa 23%), kā arī Luksemburga (24%).

Jāpiebilst, ka sievietes vadošos posteņos Eiropas Savienībā pelna par 23,4% mazāk nekā vīrieši, tātad sievietes saņem 77 centus no katra eiro, ko vīrietim priekšnieka postenī maksā par stundas darbu, liecina Eiropas Savienības statistikas dienesta dati.

Vismazākās dzimumu atšķirības algas apmēra ziņā vērojamas Rumānijā (vīrieši saņem par 5% vairāk nekā sievietes), Slovēnijā (12,4%), Beļģijā (13,6%) un Bulgārijā (15%).

Pie tam sieviete vadtītāja postenī pelna aptuveni par trešdaļu mazāk nekā viņas kolēģi — vīrieši Ungārijā (33,7%), Itālijā (33,5%), Čehijā (29,7%), par ceturtdaļu mazāk — Slovākijā (28,3%), Polijā (27,7%), Austrijā (26,9%), Vācijā (26,8%), Portugālē (25,9%), Igaunijā (25,6%) un Lielbritānijā (25,1%).

Ziņu lente
0