Viedoklis

Gruzija atteiksies pieņemt svešus bēgļus

© SputnikЖитель Тбилиси с флагом Грузии, архивное фото
Житель Тбилиси с флагом Грузии, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gruzija atteiksies uzņemt bēgļus no Eiropas, jo ieceļotāju skaits valstī ir ļoti liels – gan savējie, gan bēgļi no Tuvo Austrumu valstīm.

RĪGA, 6. marts — Sputnik. Par iespējām izveidot bēgļu izmitināšanas centru Gruzijā, uz kuru tiktu pārvietoti imigranti no Eiropas Savienības valstīm, informē Sputnik Igaunija, atsaucoties uz eksperta Kaukāza jautājumos Mamuka Arešidzes interviju Sputnik Gruzija.

Лагерь беженцев Табановце в Македонии около македоно-сербской границы - Sputnik Latvija
Austrijas ārlietu ministrs ierosinājis izveidot bēgļu izmitināšanas centru Gruzijā

Par nepieciešamību izveidot bēgļu uzņemšanas centrus ārpus Eiropas Savienības robežām – Gruzijā, Ēģiptē un Rietumu Balkānos – vakar izteicās Austrijas ārlietu ministrs Sebastiāns Kurcs. 

Politiķis uzskata, ka šie centri varētu tikt galā ar imigrantiem sadarbībā ar ANO Bēgļu aģentūru. Tādu centru izveide mazinās slodzi Eiropā. Pēc viņa domām, bēgļu acīs nav nozīmes tam, kur viņi atrodas, galvenais – lai viņi būtu drošībā.

"Šo iniciatīvu izvirzījis viens no Eiropas Savienības politiķiem, turklāt, viņš nav īpaši nozīmīgas valsts pārstāvis savienībā, tāpēc es nedomāju, ka iniciatīva tiks apspriesta un kāds to atbalstīs. Bēgļu problēma ir galvenais sociālais izaicinājums Gruzijā. Esmu pārliecināts, ka par to nebūs ne runas," – teica Arešidze.

Флаг и герб Грузии. - Sputnik Latvija
ES dalībvalstis apstiprina bezvīzu režīma ieviešanu ar Gruziju

Eksperts pieļāva, ka kāds no ES vadības būtu varējis uzdot Kurcam izteikt šo domu, ņemot vērā vīzu režīma atcelšanu Gruzijas pilsoņiem iebraukšanai ES no 2017. gada 28. marta.

Ašeridze uzskata, ka viens no svarīgākajiem iemesliem noraidīt ES ierosinājumu ir bēgļu pieņemšanas centrs Martkopi ciemā, ko atbalsta ANO, un tas, ka valsts jau uzņēmusi tūkstošiem bēgļu no Irākas, Sīrijas un Ēģiptes. Viņš ir pārliecināts, ka ES neizvirzīs Gruzijai ultimātu.

Jaunu, no Eiropas atsūtītu bēgļu uzņemšanas situācijā Gruzijai draud smagas politiskās sekas, uzskata eksperts, jo valsts, pēc viņa vārdiem nav liela, apstrādājamas zemes tajā ir maz, un ekonomika valstī ir vāja. Ja Austrijas politiķa ierosinājums tiks apspriests nopietni, Gruzijai sāks piedāvāt naudu, nometnes celšanu un uzturēšanu ar ES spēkiem un līdzekļiem, uzskata Arešidze.

"Es uzskatu, ka neko tādu nevar pieļaut, lai kas tiktu piedāvāts," — secināja eksperts.

Eiropa pārdzīvo nopietnāko migrācijas krīzi kopš Otrā pasaules kara laikiem, kas izveidojusies vairāku bruņoto konfliktu un ekonomisko problēmu rezultātā Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas valstīs.

Pēdējo divu gadu laikā ES ieradušies aptuveni 1,4 miljoni nelegālo migrantu. Daļa no šiem cilvēkiem saņēmuši bēgļu statusu. Eiropa cenšas tos izmitināt alianses valstīs uz kvotu pamata.

Patlaban Gruzijā uzturas aptuveni 267 tūkstoši imigrantu no valsts nekontrolētajām Abhāzijas un Dienvidosetijas teritorijām. Pakāpeniski valsts nodrošina šīm ģimenēm mājokļus vai piešķir šim nolūkam nepieciešamos līdzekļus, piešķir bēgļiem dažādas privilēģijas.

Ziņu lente
0