Ukrainas iekšlietu ministrs pieprasa pilnīgu tirdzniecības aizliegumu ar Donbasu

© Sputnik / Игорь Маслов / Pāriet pie mediju bankasШахта "Макеевуголь" в Донецкой области
Шахта Макеевуголь в Донецкой области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Janvāra beigās grupa Ukrainas bijušo militārās operācijas dalībnieku un vairāki Ukrainas Augstākās Radas deputāti bloķēja dzelzceļa kravu pārvadājumu satiksmi ar Kijevas nekontrolētajām Donbasa teritorijām.

RĪGA, 27. februāris — Sputnik. Ukrainas iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs pieprasījis pilnībā aizliegt tirdzniecību ar Kijevas nekontrolētajām teritorijām Donbasā, izņemot tikai tā saucamās kritiskās preces, informē RIA Novosti.

Президент Украины Пётр Порошенко - Sputnik Latvija
Porošenko apsolījis savu atbalstu Krimas iedzīvotājiem

"Vai preču plūsma jāaizliedz? Jā, es uzskatu, ka tā jāaizliedz pilnā apjomā, izņemot tā saucamo kritisko importu (..) Kritiskais imports attiecas tikai uz enerģētiskajām oglēm, tikai uz metalurģijas produktiem un pusfabrikātiem, lai rūpnīcas strādātu. Uz pretējo pusi (Kijevas nekontrolētajām teritorijām – red.) jādodas šahtu, izrakteņu ieguves iekārtu un šahtu liftu remontam nepieciešamās rezerves daļas un, iespējams, stiprinājuma materiāliem. Tas ir viss, mums jāatļauj tikai šīs četras vai piecas pozīcijas. Viss pārējais ir jāaizliedz," – klāstīja Avakovs intervijā Ukrainas telekanālam "1+1" svētdien vakarā.

Pašpasludinātās Luganskas Tautas Republikas vadītājs Igors Plotņickis uzvēra, ka Donbasa dzelzceļa blokāde ir "starptautiskajos tiesiskajos aktos paredzēto cilvēka tiesību un brīvību cinisks pārkāpums."

"Ogļu piegādes blokāde no LTR teritorijas uz Ukrainu kārtējo reizi apliecina Kijevas tā saucamās "rūpes" par cilvēkiem, kuri dzīvo Donbasā," – pausts LTR vadītāja paziņojumā viņa oficiālajā lapā tīmeklī.

Plotņickis uzsvēra, ka vienlaikus ar blokādi Kijevas varasiestādes šī gada sākumā apstiprinājušas vairākus pasākumus "Donbasa teritorijas reintegrācijai", turklāt šis plāns paredz vispusēju palīdzību un atbalsta sniegšanu LTR un DTR dzīvojošajiem pilsoņiem.

"Kijevas amatpersonas rīkojas pretrunā pašas sev. Turpinot pozicionēt sevi Eiropas valsts tēlā, Ukraina ar tamlīdzīgām darbībām ciniski pārkāpj starptautiskajos tiesiskajos aktos paredzētās cilvēka tiesības un brīvības," – pauda Plotņickis.

Viņš uzsvēra, ka blokādes laikā republika veido kontaktus ar ārvalstu partneriem, arī ar Krievijas Federāciju, kā arī meklē jaunus izejvielu un produkcijas noieta tirgus.

Ukrainas Bruņoto spēku karavīrs bruņumašīnā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ukraina – visapkārt fronte

Janvāra beigās grupa Ukrainas bijušo militārās operācijas dalībnieku un vairāki Ukrainas Augstākās Radas deputāti bloķēja dzelzceļa kravu pārvadājumu satiksmi ar Kijevas nekontrolētajām Donbasa teritorijām. Viņi paziņojuši, ka, pēc viņu domām, jebkāda tirdzniecība ar pašpasludinātajām republikām ir nelikumīga un visi kravu pārvadājumi — kontrabanda.

Blokādes rezultātā traucētas antracīta grupas ogļu piegādes, kas tiek iegūtas Kijevas nekontrolētajās Donbasa teritorijās. Rezultātā Ukrainas valdība ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu izsludināt ārkārtas stāvokli enerģētikā un veikt pasākumus resursu ekonomijas apsvērumu dēļ.

Ziņu lente
0