Donalds Tramps apņēmies paplašināt ASV kodolarsenālu

© Sputnik / Кевин Даунс / Pāriet pie mediju bankasASV prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps pavēstījis, ka vēlas apspriest ar Krievijas valsts vadītāju Vladimiru Putinu INF līguma "pārkāpumus".

RĪGA, 24. februāris — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps paudis šaubas par svarīgākajiem līgumiem, ko ASV noslēgušas ar Krieviju ar mērķi saglabāt stratēģisko stabilitāti, taču nav paskaidrojis, kādus pasākumus gatavojas veikt šajā jautājumā, vēsta RIA Novosti.

Runa ir par Vidēja un maza diapazona kodolspēku iznīcināšanas līgumu (INF) un Stratēģiskā bruņojuma samazināšanas līgumu (START), kuriem pamati tika likti jau Aukstā kara un divu superlielvalstu — PSRS un ASV — konfrontācijas laikos.

Kodolpotenciāla paplašināšana un START

Intervijā aģentūrai Reuters Tramps solījis pastiprināt ASV kodolieroču potenciālu.

"Būtu labi, ja nevienai valstij nebūtu kodolieroču, taču, ja valstīm ir kodolieroči, mēs stāvēsim konkurences virsotnē," — paziņoja Tramps.

Sarunā Tramps nosaucis līgumu START par "vienpusēju".

"Tā ir vēl viena slikta shēma, ko noslēgusi mūsu valsts — gan START, gan darījums ar Irānu," — skaidroja Tramps. "Mēs sāksim slēgt labus darījumus," — solīja ASV prezidents.

Līgumu START Krievij un ASV parakstīja 2010. gadā, bet spēkā tas stājās 2011. gadā. Vienošanās paredz no līguma spēkā stāšanās brīža kaujas galviņu skaitu ierobežot līdz 1550, ballistisko nesējraķešu skaitu — līdz 700, bet raķešu palaišanas iekārtu skaitu — līdz 800. Līguma darbības laiks — desmit gadi, līdz 2021. gadam.

Pieņēmumi par INF pārkāpumiem

Tramps arī pavēstījis, ka vēlas apspriest ar Krievijas valsts vadītāju Vladimiru Putinu Vidēja un maza diapazona kodolspēku iznīcināšanas līguma "pārkāpumus".

"Manās acīs tam ir liela nozīme," — norādīja Tramps jautājumā par to, ka Krievija, domājams, izvietojusi sauszemes bāzes raķetes, par ko informēja amerikāņu mediji. Viņš pauda, ka to būtu jāapspriež ar Putinu tikšanās laikā.

Iepriekš anonīmi avoti ASV administrācijā paziņojuši avīzei New York Times, ka Maskava, pēc viņu domām, pārkāpj līgumu INF. Publikācijā apgalvots, ka Krievija izvērsusi "zeme-zeme" tipa spārnoto raķešu vienību. Krievijas Ārlietu ministrijas Bruņojuma neizplatīšanas un kontroles departamenta direktors Mihails Uļjanovs informēja aģentūru RIA Novosti, ka tamlīdzīgi apgalvojumi nav pamatoti.

Дежурный боевой пост РВСН - Sputnik Latvija
Senators Makeins pārmet Maskavai INF līguma pārkāpšanu

Pie tam Uļjanovs atgādināja, ka Obamas prezidentūras laikā Maskava vairākkārt vērsusies ASV Valsts departamentā ar lūgumu un prasību minēt konkrētus faktus, uz kuru pamata Krievijai tiek izteiktas tamlīdzīgas pretenzijas, taču ASV ne reizi tos nav sniegušas, turklāt izvairījušās no atbildes uz Krievijas izvirzītajām pretenzijām par līguma izpildi no ASV puses. Politiķis uzsvēra, ka šīs pretenzijas vēl joprojām ir spēkā un Krievija vēlas saņemt izsmeļošu atbildi uz tām.

1987. gadā parakstītais līgums INF aizliedz pusēm sauszemes bāzes ballistiskās raķetes un spārnotās raķetes ar 500-5500 km darbības diapazonu abām pusēm. Līgumslēdzēji vienojās pilnībā iznīcināt savas vidēja (1000-5500 km) un maza (500-1000 km) darbības diapazona raķetes un to objektus. Krievija un ASV periodiski viena otrai pārmet līguma pārkāpšanu.

Ziņu lente
0