Ņujorkā noritēja atvadas no Vitālija Čurkina

© TIMOTHY A. CLARY / AFPKrievijas Federācijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins. Foto no arhīva
Krievijas Federācijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā simt cilvēki ieradās atvadu ceremonijā Krievijas pastāvīgajā pārstāvniecībā ANO, lai izpaustu savu cieņu viņsaulē aizgājušajam pārstāvniecības vadītājam Vitālijam Čurkinam.

RĪGA, 23. februāris — Sputnik. Krievijas pastāvīgajā pārstāvniecībā ANO notika atvadas no Vitālija Čurkina, kurš aizgāja no dzīves pirmdien Ņujorkā, informē RIA Novosti.

Член Европарламента Татьяна Жданок - Sputnik Latvija
Tatjana Ždanoka par Vitāliju Čurkinu: viņam bija laba sirds

Slēgtajā sēru ceremonijā ieradās vairāk nekā simt cilvēki — misijas darbinieki, ANO dalībvalstu pastāvīgie pārstāvji, ANO ģenerālsekretārs un sekretariāta pārstāvji. Klātesošie nolika ziedus pie Vitālija Čurkina portreta Krievijas diplomātiskās misijas zālē.

Īsas atvadu runas teica Čurkina atraitne Irina un dēls Maksims, kā arī pastāvīgā pārstāvja vietnieki Pjotrs Iļjičovs un Vladimirs Safronkovs, Krievijas vēstnieks ASV Sergejs Kisļaks, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterešs, Kazahstānas pastāvīgais pārstāvis ANO Kairats Umarovs, Kolumbijas pastāvīgā pārstāve Marija Emma Veleza un ASV pastāvīgā pārstāve Nikija Heilija.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterešs atzīmēja, ka ilgus gadus strādājis ar Vitāliju Čurkinu un augsti novērtējis politiķa diplomātisko meistarību. Viņš uzsvēra, ka Čurkina autoritāte ANO Drošības padomē bijusi neapstrīdama.

"Ja paradīzē būtu profesijas, Čurkins, neapšaubāmi, turpinātu savu darbu," — teica ANO ģenerālsekretārs.

ASV pastāvīgā pārstāve Nikija Heilija, kura uzsāka misijas vadību tikai janvāra beigās, pastāstīja, ka pirms ierašanās Ņujorkā daudzi kolēģi viņai ieteikuši gatavoties darbam ar kolēģi no Krievijas. "Vitālijs Čurkins — tas ir raksturs," — viņa atcerējās ieteikumus.

Taču, jau pirmo reizi tiekoties ar Krievijas pastāvīgo pārstāvi Drošības padomes sēdē, viņa "nodomājusi, ka nemaz tik briesmīgs viņš nav". Uzklausot viņa uzstāšanos, politiķe atzīmējusi, cik enerģiski, emocionāli un pat aizraujoši runā Krievijas vēstnieks.

"Pēc tam mums notika personīga tikšanās, un es saskatīju viņā draugu. Bija vienkārši neiespējami tikties ar viņu, aprunāties un nesadraudzēties," — pastāstīja Heilija.

Vitālijs Čurkins priekšlaicīgi miris Ņujorkā 20. februārī, vienu dienu nenodzīvojis līdz savai 65. dzimšanas dienai. ASV mediji informē, ka Vitālijs Čurkins miris sirds mazspējas rezultātā. Pēc Čurkina mirstīgo atlieku sekcijas eksperti informēja, ka nāves precīza iemesla noteikšanai nepieciešamas vairākas nedēļas, turklāt tiks veiktas papildu analīdzes.

Šodien zārks ar diplomāta Vitālija Čurkina mirstīgajām atliekām tiks nogādāts Krievijā. Sēru pasākumi Maskavā ieplānoti 24. februārī.

Постоянный представитель России при ООН Виталий Чуркин - Sputnik Latvija
Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins - Sputnik fotolentē
Ziņu lente
0