Telegraph apsūdz Krieviju par valsts apvērsuma un atentāta mēģinājumu Melnkalnē

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasMelnkalnes premjers Milo Džukanovičs
Melnkalnes premjers Milo Džukanovičs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Britu izdevums The Telegraph citē anonīmu informācijas avotu Lielbritānijas valdībā, kurš izteicis pieņēmumu par to, ka Krievija bija iesaistīta valsts apvērsuma mēģinājumā Melnkalnē un atentātā pret Melnkalnes valsts premjeru, taču nemin nevienu pierādījumu.

RĪGA, 19. februāris- Sputnik. Saskaņā ar anonīmā avota datiem Lielbritānijas valdībā, Krievija esot gatavojusi atentātu pret bijušo Melnkalnes premjerministru Milo Džukanoviču un valsts apvērsumu, raksta laikraksts The Telegraph.

Iepriekš Krievija jau ir noraidījusi tamlīdzīgus apsūdzības, turklāt Melnkalnes prokuratūra paziņojusi, ka nekas neliecina par Krievijas valdības saistību ar šīm notikumiem.

"Rīkojumu par apvērsuma organizāciju vēlēšanu dienā — uzbrukumu parlamentam un prorietumnieciskā līdera slepkavību — deva Krievijas izlūkošanas virsnieki ar Maskavas atbalstu un svētību, lai neļautu valstij iestāties NATO," — apgalvo izdevums.

Laikraksts atgādina, ka sazvērestība tika novērsta tikai dažas stundas pirms "operācijas".

Putins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Intervija
Čehu politiķis: Putins nekad nav izrādījis agresiju

Laikraksta anonīmais informācijas avots izklāstījis, ka Interpols meklējot divus Krievijas izlūkdienesta virsniekus, kuri esot izplānojuši sazvērestību. Vairākus mēnešus viņi vervējuši nelielu serbu nacionālistu grupējumu, lai uzbruktu valdības ēkai un nogalinātu Milo Džukanoviču, raksta avīze, taču nesniedz tam nevienu pierādījumu.

Pēc raksta autora teiktā, ASV un Lielbritānijas izlūkdienesti savākuši pierādījumus par "Krievijas iejaukšanos": lietā figurējot šifrēti zvani, e-pasti un informētu avotu liecības, taču materiālā nav norādīts, kam tie pieder.

Melnkalnes aizsardzības ministrs Predrags Boskovičs paziņojis Telegraph, ka "neapšaubāmi, sazvērestību finansējuši Krievijas dienesti sadarbībā ar vietējiem radikāļiem". Turklāt nedz avīze, nedz pats ministrs pierādījumu nesniedz.

Vienīgajā citātā izdevuma avots saka: "Nav iespējams iedomāties, ka nebija nekāda atbalsta procesam."

Vēlēšanu dienā —pērnā gada 16. oktobrī —Melnkalnē tika paziņots, ka aizdomās par terorakta un puča sagatavošanu aizturēti 20 Serbijas pilsoņi. Izmeklēšanas gaitā 14 cilvēki palikuši apcietinājumā, pārējie tika atbrīvoti. Pēc prokuratūras datiem, grupa plānojusi vēlēšanu rezultātu pasludināšanas laikā uzbrukt Skupščinai un "pasludināt vienas politiskās partijas uzvaru", kā arī "neitralizēt Melnkalnes premjerministru".

Decembrī Melnkalnes valdība aizdomās par apvērsuma sagatavošanu pasludināja starptautiskajā meklēšanā Interpola līnijā Krievijas pilsoņus Eduardu Širokovu un Vladimiru Popovu, kā arī Serbijas pilsoņus — Predragu Bogičevu, Milošu Jovanoviču un Nemanju Rističu. Republikas Speciālā prokuratūra paziņoja, ka tur Širokovu aizdomās arī par Džukanoviča slepkavības plānošanu.

Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna - Sputnik Latvija
Lepēna atzinusi Krimu par Krievijas teritoriju

17. februārī Augstākā Melnkalnes tiesa apstiprinājusi Speciālās prokuratūras un trīs Serbijas pilsoņu vienošanos — trīs cilvēki no 20, kuri apsūdzēti valsts apvērsuma mēģinājumā parlamenta vēlēšanās 2016. gada 16. oktobrī atzina savu vainu. Pēc Speciālās prokuratūras versijas, varmācīga apvērsuma mēģinājumu Melnkalnē ierosinājuši Krievijas pilsoņi Eduards Širokovs un Vladimirs Popovs. Izmeklēšana uzskata, ka viņi samaksājuši Serbijas nacionālistam Aleksandram Sindželičam 200 tūkstošus eiro par to, lai viņš savāktu grupu ar bijušo Serbijas žandarmērijas vadītāju Bratislavu "Bato" Dikiču priekšgalā.

Kremlis jau iepriekš kategoriski noraidīja informāciju par Krievijas līdzdalību Džukanoviča slepkavības mēģinājumā. "Nekādi oficiāli pieprasījumi nav sūtīti, nezinu, vai speciālie dienesti saņēmuši kaut kādus pieprasījumus. Taču šajā gadījumā mums nav nekādas informācijas un mēs, protams, kategoriski noliedzam pat domu par jelkādu oficiālu piedalīšanos prettiesisku darbību organizēšanas mēģinājumos," — uzsvēra KF prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Melnkalnes prokuratūra informējusi, ka nekas neliecina par Krievijas varasiestāžu saikni ar šiem notikumiem.

Карта Европы - Sputnik Latvija
Berlingske: Rietumeiropas un Austrumeiropas atšķirības

Veca un neinteresanta "pīle"

Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Čepa informāciju par Krievijas specdienestu līdzdalību apvērsuma mēģinājuma Melnkalnē britu medijos nosauca par mēģinājumu sacelt troksni tukšā vietā.

"Šis ir kārtējais mēģinājums sacelt troksni uz līdzenas vietas," — teica Čepa RIA Novosti.

Viņš uzsvēra, ka KF un Melnkalne jau izteikušās šajā jautājumā. "Mūsu specdienesti nekad neko tamlīdzīgu nav darījuši, nekad nav bijuši iesaistīti… Normālu cilvēku šī "pīle" vairs neinteresē," — piebilda politiķis.

Ziņu lente
0