NYT stāsta, kāpēc demokrāti ASV sākuši ticēt sazvērestības teorijām

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankas"Марш женщин" в Вашингтоне
Марш женщин в Вашингтоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Donalda Trampa uzvaras vēlēšanās 32% aptaujāto demokrātu paziņojuši: viņi tic tam, ka "cilvēki, kuri patiesībā pārvalda valsti, paliek nezināmi vienkāršajiem vēlētājiem."

RĪGA, 16. februāris – Sputnik. ASV Demokrātiskās partijas locekļi aizvien biežāk balstās uz nepārbaudītiem faktiem un sazvērestības teorijas, uzskata New York Times komentētājs Brendons Naiens.

Savu viedokli žurnālists pamato ar nesenās socioloģiskās aptaujas rezultātiem, ko organizēja analītiskās aģentūras Survey Sampling International speciālisti.

Открытие мультимедийного проекта Резо Габриадзе Необыкновенная выставка - Sputnik Latvija
Politika
Krievijas marionetes

Pēc Donalda Trampa uzvaras vēlēšanās 32% aptaujāto demokrātu paziņojuši: viņi tic tam, ka "cilvēki, kuri patiesībā pārvalda valsti, paliek nezināmi vienkāršajiem vēlētājiem." Pie tam demokrātiem ļoti iepatikusies sekojoša frāze: "Ievērojamus notikumus, piemēram, karus vai ekonomiskās krīzes vienmēr kontrolē neliela cilvēku grupa, kuras darbība norisinās slepenībā."

8. novembrī šādus apgalvojumus – jebkuras sazvērestības teorijas neatņemamu daļu – atbalstīja aptuveni 27% Demokrātiskās partijas locekļu.

Brendons Naiens uzsvēris, ka šāds amerikāņu sabiedrības liberālās daļas noskaņojums rada specifisku nepatieso ziņu pieprasījumu. Piemēram, daudzi demokrāti aktīvi izplatījuši materiālus par to, ka jaunā administrācija pēta iespējas mainīt valsts iekārtu. Pēc viņu domām, pret teroristiem vērstais prezidenta Donalda Trampa rīkojums esot bijis izdots, lai "iztaustītu iespējas" valsts iekārtas grozījumiem.

Кандидат в президенты США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps uzskata, ka informācija par sazvērestību pret viņu ir briesmīga

Žurnālists pievērsis uzmanību tam, ka daudzi plaši pazīstami demokrāti publiskās runās izmanto nepārbaudītus datus. Piemēram, nesen bijušais nodarbinātības ministrs Roberts Raihs paziņojis, ka atbildība par nekārtībām, kas izcēlās Kalifornijas universitātē februāra sākumā, jānes vietējiem labējiem radikāļiem. Pie tam, Naiens atgādinājis, ka Raiha apsūdzībām nav nekāda pamata.

Raksta autors uzskata, ka augošā interese un ticība nepatiesajām ziņām demokrātu partijas locekļu vidū ir izskaidrojama ar vilšanos, ko viņi izjutuši pēc sakāves prezidenta un Senāta vēlēšanās.

"Varas zaudējums padara cilvēku neaizsargātu pret dezinformāciju," – uzskata Naiens. Pie tam, pēc viņa domām, sazvērestības teorijas ļauj saliedēt cilvēkus "sociālā statusa un politiskās ietekmes zaudējuma" riska situācijā.

Ziņu lente
0