Politika

Šteinmeiers kļuvis par jauno Vācijas prezidentu

© AFP 2023 / Odd ANDERSENFranks Valters Šteinmeiers svētdien tika ievēlēts par Vācijas prezidentu
Franks Valters Šteinmeiers svētdien tika ievēlēts par Vācijas prezidentu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers Federālajā sanāksmē tika ievēlēts Vācijas prezidenta postenī. Par viņu nobalsojis 931 cilvēks, bet ievēlēšanai bija nepieciešama 631 balss.

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. Bijušais Vācijas ārlietu ministrs, Sociāldemokrātiskās partijas loceklis Franks Valters Šteinmeiers svētdien tika ievēlēts par Vācijas prezidentu, vēsta RIA Novosti.

"Par" politiķa kandidatūru nobalsoja 931 cilvēks, kopumā nobalsojuši 1 239 derīgie Federālās sanāksmes locekļi. Ievēlēšanai pirmajā kārtā Šteinmeieram vajadzēja iegūt 631 balsi.

Federālā sanāksme sastāv no 630 bundestāga deputātiem un 630 federālo zemju pārstāvjiem. Pašlaik, saskaņā ar bundestāga statistiku, no kancleres Angelas Merkeles partiju apvienības CDU / CSU Federālā sanāksmē ir 539 cilvēku, no Sociāldemokrātiskās partijas — 384. Tādējādi "kristiešu demokrātiem" un sociāldemokrātiem, kas kopīgi izvirza Šteinmeieru, sanāksmē ir balsu vairākums — 923 balsis.

Aizejošais Vācijas Ārlietu ministrijas vadītājs Franks Valters Šteinmeiers - Sputnik Latvija
Šteinmeiers pārmetis Rietumiem "nekompetenci"

Vācijas prezidents Joahims Gauks 27. janvārī Vācijas ārlietu ministru Franku Valteru Šteinmeieru atbrīvoja no amata.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nosūtījis apsveikuma telegrammu jaunajam Vācijas prezidentam Frankam Valteram Šteinmeieram, kā arī "apstiprinājis interesi par konstruktīva dialoga turpināšanos par abpusēji aktuāliem jautājumiem," — svētdien paziņoja Kremļa preses dienests.

"Krievijas Federācijas prezidents V. Putins nosūtījis apsveikuma telegrammu Frankam Valteram Šteinmeieram sakarā ar viņa ievēlēšanu par Vācijas Federatīvās Republikas federālo prezidentu," — teikts ziņojumā.

Turklāt Krievijas prezidents paudis pārliecību, ka Vācijas jaunā prezidenta darbība "tik atbildīgā postenī, veicinās Krievijas un Vācijas attiecību attīstību, produktīvu sadarbību dažādās jomās un divu valstu tautu interesēs, stabilitātes un drošības jomā Eiropas kontinentā un visā pasaulē".

Putins arī aicinājis Šteinmeieru apmeklēt Krieviju jebkurā viņam ērtā laikā.

Ziņu lente
0