Politika

Priekšvēlēšanu aģitācijā arvien izplatītākas kļūst viltus ziņu interneta vietnes

CC BY-SA 2.0 / Eirik Solheim / Bērns pie datora. Foto no arhīva
Bērns pie datora. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Universitātes Olga Kazaka atgādināja, cik svarīgi ir kritiski izvērtēt publicētās ziņas, un ieteica medijiem izmantot profesionālo žurnālistiku kā vērtību un konkurences priekšrocību.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Priekšvēlēšanu aģitācijā arvien izplatītāks kļūst viltoto ziņu paņēmiens — veidot interneta vietnes, kas izskatās pēc mediju lapām, ar noslieci uz sensāciju un nekārtību atklāšanu, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Universitātes lektore un komunikāciju aģentūras "A.W.Olsen & Partners" partnere Olga Kazaka.

Viņa sacīja, ka šādām interneta vietnēm ir arī sociālo mediju profili, kas kļūst populāri, radot iespaidu par tādas informācijas izpaušanu, ko visi pārējie cenšas slēpt.

"Daudzās ziņās mēs redzam slēptu politisko reklāmu. Šīs ziņas ar prieku tiek izplatītas tajā sabiedrības daļā, kuras vērtības un viedoklis sakrīt ar rakstīto. Pamatā skandāli, kas veidojas uz "viena tante teica" vai uz pilnīgi safabricētiem datiem, tiek atšķaidīti ar pavisam reālām ziņām, līdz ar to lasītājiem tiešām sāk šķist, ka viņi lasa medija ziņas, kurām var ticēt," — sacīja Kazaka.

Viņa norādīja, ka no tiesiskā viedokļa ir grūti kontrolēt interneta saturu, kur ir daudz iespēju apiet jebkuru likumu. Tāpēc svarīga esot ziņu lasītāju kritiskā domāšana, kā arī publiska atmaskošana. Tāpat medijiem ir laiks izmantot šo situāciju kā mārketinga instrumentu.

Times Square laukums Ņujorkā balsojumu skaitīšanas laikā - Sputnik Latvija
Amerikāņi uzskata, ka vietējie mediji neobjektīvi atspoguļoja prezidenta vēlēšanās

"Tieši tagad tie var izmantot profesionālo žurnālistiku kā vērtību un konkurences priekšrocību. Nu ir laiks akcentēt, ka šis tiešām ir īsts medijs, kas pārbauda informāciju un garantē ticamību," — sacīja Kazaka.

"A.W.Olsen & Partners" partnere pauda, ka oficiālajiem medijiem ir svarīgi stratēģiski skatīties uz savām pozīcijām sociālajos medijos, vairāk akcentējot sociālajos medijos savas vērtības un vizualizējot sava satura garantijas. Daudzi iedzīvotāji šodien lasa ziņas tieši sociālajos tīklos, ielūkojoties tikai virsrakstos. Tāpat sociālajos medijos noderētu kāds oficiālo mediju sociālo tīklu profilu apzīmējums līdzīgi tam, ar kādu atzīmē īstos publisko personu profilus.

Jau ziņots, ka pašvaldību vēlēšanas Latvijā notiks šā gada 3.jūnijā.

Ziņu lente
0