Trampa prezidentūras laikā ASV izveidoti 227 tūkstoši darba vietu

© REUTERS/Jonathan ErnstПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunu darba vietu radīšana – viens no Donalda Trampa priekšvēlēšanu kampaņas galvenajiem solījumiem, ko viņš atkārtoja arī inaugurācijas dienā.

RĪGA, 4. februāris – Sputnik. ASV Nordarbinātības ministrijas pirmā atskaite Donalda Trampa prezidentūras laikā apliecinājusi darba vietu skaita strauju pieaugumu: janvārī Savienoto Valstu ekonomikas nozarēs (izņemot lauksaimniecību) darba vietu skaits pieaudzis par 227 tūkstošiem, informē RIA Novosti.

Baltais nams atzīmēja, ka tādus rādītājus tur nav gaidījuši: prognozes liecināja, ka darba vietu skaits pieaugs ne vairāk kā par 175 tūkstošiem. Salīdzinājumam jāpiebilst, ka pirms mēneša, decembrī šis rādītājs sastādīja 156 tūkstošus.

"Patērētāja uzticība aug, atsaucoties uz Trampa iedvesmojošo politiku," – statistikas datus komentēja Baltā nama pārstāvis Šons Spaisers.

Jaunu darba vietu radīšana – viens no Donalda Trampa priekšvēlēšanu kampaņas galvenajiem solījumiem, ko viņš atkārtoja arī inaugurācijas dienā.

"Mēs atdosim cilvēkiem darbu un labklājību; ar savu darbu, paši savām rokām mēs uzcelsim Ameriku no jauna," – teica prezidents pirmajā runā pēc stāšanās postenī. Trampa paziņojumā Baltā nama vietnē teikts, ka jaunā administrācija plāno radīt 25 miljonus darba vietu.

Jau pirms jaunā prezidenta inaugurācijas vairāki rūpniecības giganti: Ford, SAP, Amazon, General Motors, Lockheed Martin, Bayer, Walmart solīja paplašināt ražošanu ASV un pieņemt darbā amerikāņus.

ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Gandrīz puse amerikāņu atbalsta Trampa rīkojumu

Iespējams, tas licis amerikāņiem optimistiski meklēt darbu. Rezultātā bezdarba līmenis salīdzinājumā ar decembri ir mazliet palielinājies – līdz 4,8%, raksta Wall Street Journal.

Northern Trust galvenais ekonomists Karls Tanenbaums komentārā New York Times atzīmēja, ka 2017. gada sākums ASV darba tirgū bijis veiksmīgs. "Tie ir ļoti labi skaitļi," – viņš paskaidroja. Pēc viņa domām, trūkums ir tikai nelielais darba algas vidējās stundas likmes nelielais pieaugums – tikai par 0,1%.

Darbspējīgo amerikāņu nodarbinātības līmenis ir neliels, taču arī šis rādītājs ir pieaudzis līdz 62,9%. "Tas liecina, ka vismaz daži amerikāņi ir atgriezušies darbā, un viņiem var sekot citi," – raksta avīze.

Netanjahu atbalstīja Trampa lēmumu norobežoties no Meksikas ar sienu - Sputnik Latvija
Netanjahu atbalstīja Trampa lēmumu norobežoties no Meksikas ar sienu

Analītiķi nav vienisprātis par to, cik lielā mērā to iespējams uzskatīt par jaunās administrācijas nopelnu. Un tomēr šie rādītāji liek pamatus, pēc kuriem tiks vērtēta Donalda Trampa ekonomiskā politika, atzīmējusi New York Times.

Politico pauž optimistiskāku viedokli. "Negaidīti lielais darba vietu skaita pieaugums var liecināt par to, ka tirgus uzticas Trampa ierosinājumiem samazināt nodokļus un atvieglot normatīvās prasības," – raksta izdevums.

Pats Donalds Tramps, komentējot darba tirgus rādītājus, konstatēja "spēcīgu noskaņojumu" ASV. "Mēs par to ļoti priecājamies. Domāju, lielā mērā pieaugums turpināsies," – viņš uzsvēra.

Ziņu lente
0