Protesta akcijās Rumānijā ielās izgājuši aptuveni 300 tūkstoši cilvēku

© REUTERS/Stoyan NenovМитингующие держат чучела с лицами лидеров левых социал-демократов Румынии, одетых как узники, во время протестов в Бухаресте
Митингующие держат чучела с лицами лидеров левых социал-демократов Румынии, одетых как узники, во время протестов в Бухаресте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rumānijas galvaspilsētā notiek plašas demonstrācijas – laukumā pie valdības ēkas sapulcējušies aptuveni 150 tūkstoši cilvēku. Mītiņa dalībnieki korī dziedāja Rumānijas himnu.

RĪGA, 4. februāris – Sputnik. Pret valdību vērsto protestu ceturtajā dienā ielās izgājuši aptuveni 300 tūkstoši Rumānijas pilsoņu, kuri iebilst pret Kriminālkodeksa grozījumiem un valdības lēmumu par amnestiju, informē RIA Novosti, atsaucoties uz vietējiem medijiem.

Rumānijā norit plašas protesta akcijas - Sputnik Latvija
Rumānijā norit plašas protesta akcijas

Telekanāls Digi24 informē, ka Rumānijas galvaspilsētā notiek plašākās demonstrācijas – laukumā pie valdības ēkas sapulcējušies aptuveni 150 tūkstoši cilvēku. Mītiņa dalībnieki korī dziedāja Rumānijas himnu. Tās teksts ar projektora palīdzību tika demonstrēts uz tuvējās ēkas fasādes. Protestu dalībnieki nesa valsts karogus un plakātus ar uzrakstiem "Anulējiet lēmumu". Daži nesa rokās kartona lelles, kas attēloja dažus kabineta locekļus cietumnieku tērpos. 

Cilvēki skandē "Pieprasām lēmuma atcelšanu!", "Valdībai jāatkāpjas!", "Zagļi", "Kurš nelēkā, tas nevēlas pārmaiņas!". Cilvēki pulcējās Uzvaras laukumā. Vairākas Bukarestes ielas bija slēgtas. Sabiedriskas kārtības uzturēšanu Uzvaras laukumā un tuvējās ielās sekmēja žandarmi. Aģentūra Mediafax informē, ka akcijas dalībnieki uzdāvinājuši policijas darbiniekiem ziedus, norādot uz protestu miermīlīgo raksturu. Incidenti akcijas laikā netika reģistrēti. Aģentūra Agerpres vēsta, ka protesta akcijās Bukarestē cilvēki nāk veselām ģimenēm, pūlī ir arī bērni.

Денежная копилка - Sputnik Latvija
VID "tīrīšana": pārcelt nedrīkst atlaist

Masveida protesti valstī sākās pret Rumānijas valdības apstiprinātajiem Kriminālkodeksa grozījumiem. Prese uzskata, ka tās ir plašākās protesta akcijas valstī pēdējo 25 gadu laikā. Iedzīvotāji ir noraizējušies par to, ka valdības apstiprināto grozījumu rezultātā brīvībā iznāks korumpētie politiķi, kuri patlaban izcieš sodu, kā arī vairāki bīstami noziedznieki. Neskatoties uz aso kritiku un pilsoņu neapmierinātību, premjerministrs Sorins Grindjanu ceturtdienas vakarā informēja, ka pieņemto lēmumu neatcels un no amata neatkāpsies.

Valsts prezidents ceturtdien iesniedza prasību Rumānijas Konstitucionālajā tiesā, norādot, ka Kriminālkodeksa grozījumi ir jāatceļ, jo "tas ir konflikts starp valdību no vienas puses un tieslietu sistēmu un parlamentu – no otras."

Grozījumu pieņemšanas rezultātā, iespējams, tiks amnestēti korupcijas lietās notiesātie, ja apsūdzētā prettiesisko darbību rezultātā nodarītais zaudējums nepārsniedz 200 tūkstošus leju (aptuveni 48 tūkstoši dolāru).

Ziņu lente
0