Ankarā notiek Merkeles un Erdogana tikšanās

© REUTERS / Umit BektasAnkarā notiek Merkeles un Erdogana tikšanās
Ankarā notiek Merkeles un Erdogana tikšanās - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tā ir Merkeles pirmā vizīte Turcijā kopš pērnā gada jūlijā notikušā neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma un Ankaras asās vēršanās pret pučā vainotajiem, kā arī pret politisko opozīciju.

RĪGA, 2. februāris — Sputnik. Vācijas kanclerei Angelai Merkelei ceturtdien Ankarā paredzēta tikšanās ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, un šo vizīti kritiķi jau nosaukuši par dāvanu Turcijas līderim pirms aprīlī gaidāmā referenduma par konstitūcijas grozījumiem, kas paredz palielināt prezidenta pilnvaras, ziņo aģentūra LETA.

Vācija un citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis kopš tā laika ir paudušas bažas par likuma varu un vārda brīvību Turcijā, un spriedze attiecībās starp Ankaru un Berlīni pēdējā laikā ir pieaugusi.

Миллиардер Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
Tramps vēlas tikties ar Putinu Reikjavikā

Jau pirms jūlija puča pērnā gada martā Ankaras sašutumu izraisīja vācu komiķis Jāns Bēmermans, kas televīzijā nolasīja asi satīrisku dzejoli par Erdoganu, bet jūnijā Vācijas parlaments pieņēma rezolūciju, kurā armēņu masu slepkavošana Pirmā pasaules kara gados Osmaņu impērijā atzīta par genocīdu.

Merkeles tikšanās ar Erdoganu un Turcijas premjerministru Binali Jildirimu notiek pirms piektdien Maltā gaidāmā ES samita, kur galvenais apspriežamais jautājums būs migrācija.

Gaidāms, ka Merkele un Turcijas līderi apspriedīs pērnā gada martā noslēgto ES un Ankaras vienošanos par nelegālās imigrācijas apkarošanu.

Депутат Европарламента от Латвии Андрей Мамыкин - Sputnik Latvija
Andrejs Mamikins pēc tikšanās ar Sīrijas prezidentu pauž cerības uz pamiera īstenošanu valstī

Kritiķi uzskata, ka Merkele pirms šoruden gaidāmajām Vācijas parlamenta vēlēšanām ir kļuvusi pārāk pateicīga Erdoganam par imigrācijas plūsmu mazināšanu.

Domājams, ka sarunās tiks apspriesti arī vairāku turku karavīru patvēruma lūgumi Vācijā, viņiem baidoties no ieslodzījuma saistībā neveiksmīgo puča mēģinājumu.

Sarunās varētu pārspriest arī Vācijas valdības uzaicinājumu laikraksta "Cumhuriyet" bijušajam galvenajam redaktoram un Erdogana kritiķim Džanam Dindaram apmeklēt Tieslietu ministriju.

Ziņu lente
0