NATO atteikusies no sarunām ar Ukrainu PRA jautājumā

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasPRA Patriot. Foto no arhīva
PRA Patriot. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
WSJ informācijas avots norādījis, ka šajā jautājumā nepieciešama ārkārtīgi uzmanīga pieeja, ja nākotnē alianse nevēlās saspīlēt attiecības ar Krieviju.

RĪGA, 2. februāris — Sputnik. NATO uz nenoteiktu laiku atlikusi plānus tikties ar Ukrainas pārstāvjiem sarunām par alianses Eiropā esošās pretraķešu aizsardzības (PRA) sistēmas izmantošanu. Par to ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz Wall Street Journal.

"Ukrainas iesaistīšana (sarunās — red.) zināmā mērā ir politiski delikāts jautājums, jo ir skaidrs, ka tas var izraisīt sarežģītu Krievijas reakciju," — komentēja laikraksta sarunbiedrs.

Aliansē plānoja apspriest ar Kijevu iespējamus incidentus, kas varētu rasties, lietojot Eiropā esošo NATO PRA sistēmu, piemēram, pārtvērējraķešu un to atlūzu krišana Ukrainas teritorijā.

WSJ sarunbiedri paziņoja, ka šajā jautājumā nepieciešama ārkārtīgi uzmanīga pieeja, ja nākotnē alianse nevēlās saspīlēt attiecības ar Krieviju. NATO neizslēdz, ka ASV prezidents Donalds Tramps pieņems lēmumu par organizācijas ciešāku sadarbību ar Maskavu.

Krievijas un Ķīnas JKS kuģi kopīgo manevru laikā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kodolraķetes un tuksnesis: kāpēc ASV vērtē Krievijas un Ķīnas iespējas izdzīvot

Iepriekš Donalds Tramps nosaucis NATO par nozīmīgu, bet novecojušu organizāciju, un paziņojis, ka tai nepieciešamas reformas. ASV militārajās aprindās uzskata, ka prezidents varētu atteikties no EiroPRA sistēmas izvietošanas, ņemot vērā iespējamo "darījumu" ar Maskavu. Citi Pentagona pārstāvji uzskata, ka pārmaiņas šajā virzienā nav gaidāmas, raksta WSJ.

2016. gada maijā Rumānijā tika iedarbināts pirmais NATO PRA komplekss Eiropā. Vēl viens līdzīgs objekts paradīsies 2018. gadā Polijā, bet pilnībā PRA sistēma var sākt funkcionēt 2020. gadā. Alianse skaidro, ka sistēmas izvēršana ir saistīta ar Irānas raķešu programmu un nav vērsta pret Krieviju, taču Maskava vairākkārt uzsvērusi, ka Irānas programma neapdraud NATO partnerus Eiropā, un EiroPRA sistēmas izvēršana apdraud nacionālo drošību un var apdraudēt stratēģisko stabilitāti reģionā.

Ziņu lente
0