ASV Valsts departaments paskaidrojis pierādījumu trūkumu kiberuzbrukumu lietā

© MANDEL NGAN / AFPASV Ārlietu ministrijas pārstāvis Džons Kirbijs
ASV Ārlietu ministrijas pārstāvis Džons Kirbijs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pierādījumu trūkumu CIP ziņojumā par Maskavas iejaukšanos prezidenta vēlēšanās ASV Valsts departaments pamato ar specdienestu darba slepenību un atteikšanos atklāt savas metodes un avotus.

RĪGA, 10. janvāris — Sputnik. ASV valsts departaments neuzskata, ka pierādījumu neesamība lietā par " Krievijas iejaukšanos vēlēšanās" būtu nepamatota. Šo faktu amatpersonas pamato ar specdienestu darba specifiku, žurnālistiem paziņoja oficiālais ASV Ārlietu ministrijas pārstāvis Džons Kirbijs.

"Domāju, tikai retais nepiekritīs tam, ka izlūkdienestu pienākums ir aizsargāt savus avotus un metodes," — Kirby citē RIA Novosti. Tā viņš komentējis iemeslus, kāpēc CIP paziņojumā nav sniegti pierādījumi.

"Tie (specdienesti — red.) atbild par to, lai viņu metodes un avoti netiktu atklāti, un mēs dāvājam izlūkdienestiem tiesības lemt, kad viņi piedāvā informāciju, un pašiem noteikt, kāda informācija var tikt izpausta," — teica Kirbijs.

Valsts departamenta pārstāvim atgādināja, ka ASV sākušas karu Irākā, balstoties uz izlūkdienesta viltus paziņojumiem par masu iznīcināšanas ieroču esamību šajā valstī. Kirby nosauca šo salīdzinājumu par "nekorektu".

"Neviens neuzskata, ka 2000. — 2001. gadā nav bijušas kļūdas, bet tas bija pirms 15 gadiem, kopš tā laika daudz ir mainījies (…) mēs esam guvuši mācību no šīm kļūdām," — teica Kirbijs.

Республиканский кандидат в президенты Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps varētu "spert soļus" pret Krieviju kiberuzbrukumu dēļ

FIB un CIP, NDA piektdien izplatīja ziņojumu, kurā kārtējo reizi apsūdzēja Krieviju par "iejaukšanos amerikāņu vēlēšanās", taču atteicās sniegt jebkādus pierādījumus, paskaidrojot to ar izlūkošanas slepenību.

Turklāt no ziņojuma izriet, ka secinājumus par "slepenajām Krievijas operācijām" amerikāņu specdienesti izdarījuši no tādiem avotiem kā Krievijas televīzijas pārraides un publikācijas sociālajos tīklos. Puse ziņojuma bija veltīta RT televīzijai un aģentūrai Sputnik, tomēr dati par RT lielākoties bija piecus gadus veci.

Kremlis informēja, ka CIP ziņojumā izvirzītās apsūdzības par hakeru uzbrukumiem jau nogurdina. Šo viedokli pauda Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Viņš arī uzsvēra, ka tas atgādina "raganu medības", un piebilda, ka Maskava ir "orientēta uz dialogu, nevis uz tādām emocionālām lēkmēm".

Ziņu lente
0