Eksperts: atkārtoti izdota "Mein kampf" – atmaskots ļaunums

© Sputnik / Alexey Malgavko / Pāriet pie mediju bankasDarbiniece bibliotēkā. Foto no arhīva
Darbiniece bibliotēkā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ādolfa Hitlera grāmata "Mein Kampf", kas nāca klajā pērn ar kritiskiem komentāriem, kļuvusi par hitu Vācijā.

Pagājis gads, kopš klajā nākusi Hitlera manifesta "Mein Kampf" versija ar anotāciju. Vācijā pārdoti 85 tūkstoši eksemplāru šī izdevuma. Grāmata, kas ilgu laiku bija aizliegta, tagad iekļauta pat skolas programmā. Sputnik Deutschland aprunājās par grāmatu ar Vācijas Filologu savienības prezidentu, ģimnāzijas direktoru Haincu Jurgenu Maidingeru.

Mein Kampf ("Mana cīņa") Ādolfs Hitlers uzrakstīja 1924. gadā, būdams ieslodzījumā. Grāmata tiek uzskatīta par nacionālsociālisma ideoloģisko fundamentu. Hitlera dzīves laikā grāmata tika izdoti miljoniem eksemplāru "Mein Kampf". 2010. gada aprīlī Krievijā izdevums tika iekļauts Federālajā Ekstrēmisko materiālu sarakstā.

2016. gadā Vācijā grāmatu atkārtoti izdeva Minhenes Mūsdienu vēstures institūts. Maidingers pats nopirka eksemplāru (starp citu, tajā ir vairāk nekā 2 tūkstoši lappušu).

"Manuprāt, grāmatā ieguldīts milzīgs darbs. Izsaku cieņu zinātniekiem, kuri veikuši tik lielu darbu," — uzsvēra eksperts.

Kā piemēru Maidingers minēja jaunos biogrāfiskos faktus un paralēles ar pašu izdevumu, kas izstrādātas grāmatas komentāros. Filologs atzīmēja, ka grāmata, protams, nepieder pie tām, ko būtu iespējams "aprīt" vienā vakarā.

"Šī versija ir zinātnisks darbs. Uz katru "Mein Kampf" lappusi pienākas vairākas lappuses komentāru," — paskaidroja eksperts.

Maidingeram nav ne jausmas par to, kas ir tie 85 tūkstoši cilvēku, kuri šo grāmatu nopirkuši. Viņš apliecināja, ka priecāsies, ja Vācijā atradīsies tik daudz cilvēku, kas interesējas par zinātnisko vēsturi.
Taču eksperts uzskata, ka grāmatas panākumi meklējami citviet.

"Ticamākais, ka tas ir kārdinājums: "Ā, tagad tas nav aizliegts," un, protams, ažiotāža, kas veidojās ap grāmatu pirms tās iznākšanas," — uzskata speciālists un atzīmē, ka salīdzinoši nelielā cena — 49 eiro — arī likusi pamatus panākumiem.

Jautāts, vai izspējams, ka grāmatai par labu nācis ļaunuma kārdinājums, Maidingers smaidot saka: "Iespējams. Taču tas ir nevis ļaunums, bet gan atmaskots ļaunums."

Skolēni ir noguruši no nacisma

Nu jau gadu nelieli fragmenti "Mein Kampf" iekļauti vācu valodas skolas programmā. Galvenais mērķis — demonstrēt Hitlera ideoloģiju.

"Pie tam uzmanības centrā ir antisemītisms, kas vai uz soļa rodams grāmatā, kā arī Hitlera rasisms un kāre iegūt varu visā pasaulē, ko grāmatas pirmā izdevuma laikā neviens neņēma nopietni," — skaidro skolotājs.

Itālijas karogs - Sputnik Latvija
"Mein Kampf" publikācija Itālijā raisa diskusiju

Viņš piebilst, ka "Mein Kampf" fragmentus skolēni mācījušies jau pirms anotētās versijas izdevuma. Maidingers atzīmēja, ka nav novērojis īpašu reakciju no skolēnu puses.

"Skolēni pat neapzinājās, ka informācijas avots ir "Mein Kampf", — stāstīja eksperts. — Protestu vai provokāciju, piemēram, nacistiskā sveiciena nebija, — drīzāk bija jūtams nogurums no nacisma tēmas."
Maidingers paskaidroja, ka tas saistīts nevis ar grāmatu, bet gan ar mācību plānu. "Gan vēstures, gan vācu valodas nodarbībās 9. un 10. klasē nacismam veltīta liela uzmanība, tāpēc skolēniem tā rada tikai nopūtas," — dalījās iespaidos pedagogs.

Ziņu lente
0