Stoltenbergs aicina turpināt sankcijas pret Krieviju

© AFP 2023 / JOHN THYSNATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto no arhīva
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijai noteiktās smagās ekonomiskās sankcijas ir jāatstāj spēkā, teica NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

RĪGA, 7. decembris — Sputnik. Krievijai noteiktās smagās ekonomiskās sankcijas ir jāatstāj spēkā, lai piespiestu Maskavu pildīt Minskas miera vienošanos, trešdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, ziņo aģentūra LETA.

"Starptautiskajai sabiedrībai ir jāturpina vērst spiediens pret Krieviju, lai tā ievērotu savas saistības, īpaši ņemot vērā, ka drošības situācija Ukrainas austrumos saglabājas nopietna," pēc NATO valstu ārlietu ministru sarunām ar Ukrainas kolēģi sacīja Stoltenbergs. "Ir svarīgi, ka tiek saglabātas ekonomiskās sankcijas."

Eiropas Savienība pieņēma individuālās sankcijas 2014. gada 17. martā, pēc referenduma par Krimas atkalpievienošanos Krievijai. Kopš tā laika ierobežojumi tika vairākkārt pagarināti.

Turklāt līdz ar Donalda Trampa uzvaru ASV prezidenta vēlēšanas sākušas vairoties bažas, ka viņš varētu uzsākt maigāku kursu attiecībās ar Krieviju.

NATO. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Trampa uzvara nemainīs ASV un NATO vienotību

Tikšanās ar Ukrainas ārlietu ministru Pavlo Kļimkinu demonstrēja NATO "stingro atbalstu" Kijevai situācijā, kad "masveidā pieauguši pamiera pārkāpumi", — uzsvēra NATO ģenerālsekretārs.

"Krievijai ir liela atbildība, lai panāktu konflikta apturēšanu," — viņš piebilda, paužot nožēlu, ka nesenajās Francijas, Vācijas, Krievijas un Ukrainas sarunās nav panākts nekāds progress.

Ukrainas varas iestādes 2014. gadā sāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām Luganskas un Doņeckas Tautas Republikām, kas deklarēja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. Jaunākie ANO rīcībā esošie dati liecina, ka šajā konfliktā dzīvības zaudējuši vairāk nekā 9 tūkstoši cilvēku.

Ukraina pārmet Krievijai Donbasa kaujinieku atbalstu un Luganskas un Doņeckas Tautas Republikas dēvē par okupētajām teritorijām. Krievijas Ārlietu ministrija uzsver, ka Krievija nav iesaistīta Ukrainas iekšējā konfliktā un neatbalsta kaujiniekus nedz finansiāli, nedz materiāli — kaimiņvalsts nepiegādā pašpasludinātajām republikām ieročus un militāro tehniku un nesūta karavīrus uz karadarbības zonām.

Ziņu lente
0