Itālijā aicina atteikties no eiro

© REUTERS / Toby MelvilleEiro
Eiro - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labumu no eiro iegūst tikai Vācija, bet citas valstis cieš zaudējumus, uzskata itāļu politiķis Luidži di Maio. Viņš aicināja rīkot referendumu par vienotās valūtas lietošanu un atteikties no eiro, gadījumā, ja attiecīgais lēmums tiks pieņemts.

RĪGA, 29. novembris — Sputnik. Itālijā un, iespējams, dažās citās ES dalībvalstīs ir nepieciešams rīkot referendumu jautājumā par atteikšanos no vienotās valūtas — eiro, uzskata Itālijas parlamenta deputātu palātas priekšsēdētāja vietnieks, viens no opozīcijas "5 zvaigžņu kustības" līderiem izvirzīja Luidži di Maio. To viņš paziņojis intervijā RIA Novosti.

Pēc viņa domām, tikai Vācija iegūst labumu no eiro, "turpretim visi pārējie izliekas, ka viņi necieš no kaitējuma."

"Kad parādījās eiro, mums teica: "jūs pelnīsiet divreiz vairāk un strādāsiet divreiz mazāk ". Taču kopš iestāšanās eirozonā jau esam zaudējuši 25% no mūsu nacionālās bagātības. Tomēr mēs nevaram atkārtot kļūdu, kas mūs aizveda līdz eiro. Lēmumu pieņems pilsoņi. Tāpat būs jāpieņem lēmums par alternatīvo stratēģiju," — uzsvēra politiķis.

Rīgas dome informēja par 2017. gada prioritātēm

Luidži di Maio, balstoties uz Nobela prēmijas ekonomikā laureāta Džozefa Stiglica ideju, apgalvo, ka eirozonā nav vienādu ekonomiku, tāpēc valstis, kas ietilpst valūtas savienībā, nevar attīstīties ar vienādu ātrumu. Tieši tāpēc pēc referenduma par atteikšanos no eiro varēs sākt runāt par exit strategy (izejas stratēģiju).

"Mēs nedrīkstam pieņemt lēmumu pilsoņu vietā, mums jādod viņiem iespēja pašiem izlemt šo jautājumu. Es ceru, ka arī citās eirozonas valstīs būs iespējams organizēt referendumu par eiro turpmāko likteni, taču tā ir citu valstu darīšana," — teica itāļu deputāts.

Ziņu lente
0