Starptautiskā Krimināltiesa uzskata, ka ASV iestādes izdarījušas kara noziegumus Afganistānā

© AFP 2023 / SAUL LOEBЭмблема Центрального разведывательного управления(ЦРУ)
Эмблема Центрального разведывательного управления(ЦРУ) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskās Krimināltiesas prokurore paudusi uzskatu, ka laikā no 2003. gada maija līdz 2015. gada janvārim ASV karavīri izdarījuši kara noziegumus vismaz pret 61 cilvēku.

RĪGA, 15. novembris — Sputnik. Starptautiskās Krimināltiesas (SK) prokurore Fatu Bensuda paudusi uzskatu, ka CIP un ASV karavīri Afganistānā piedalījušies spīdzināšanās un izdarījuši citus kara noziegumus, informē RIA Novosti.

"Patlaban pieejamā informācija sniedz pamatotas aizdomas, ka aizturēto nopratināšanas laikā… ASV bruņoto spēku un ASV Centrālās izmeklēšanas pārvaldes (CIP) pārstāvji izmantojuši paņēmienus, kuri, pēc komisijas domām, ir kara noziegumi. To starpā ir spīdzināšana, cietsirdīga apiešanās, kā arī personas cieņas pārkāpumi un vardarbība," – prokurore norādīja ikgadējā atskaitē, kas veltīta iepriekšējai izmeklēšanai. 

Dokumentā minēts, ka laikā no 2003. gada maija līdz 2015. gada janvārim ASV karavīri izdarījuši kara noziegumus vismaz pret 61 cilvēku, pie tam precizēts, ka lielākā daļa noziegumu, iespējams, izdarīti 2003.-2004. gg.

Operācija Apņēmīgais atbalsts Afganistānā - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV apņēmīgā bezcerība Afganistānā

Atzīmēts, ka CIP darbinieki, domājams, izmantojuši spīdzināšanas un cietsirdīgu apiešanos gadījumā ar 27 cilvēkiem, kas aizturēti Afganistānas un citu SK valstu (Polijas, Rumānijas un Lietuvas) teritorijā laikā no 2002. gada decembra līdz 2008. gada martam.

"Šie domājamie noziegumi nav saistīti ar sliktu apiešanos ar vairākām atsevišķām personām. Ticamāk, ka tie ir apstiprinātu nopratināšanas metožu elementi, kuru mērķis ir iegūt "ticamus izlūkošanas datus" no aizturētajiem," – teikts atskaitē, turklāt uzsvērts, ka vēlāk šo metožu lietošana pārtraukta.

ASV ieveda karaspēku Afganistānā 2001. gadā ar mērķi gāzt grupējuma "Taliban" režīmu un cīņai pret "Al Kaidas" teroristiem, kuri slēpās valstī. Sākotnēji tika plānots, ka karaspēks tiks pilnībā izvests 2014. gadā, taču valsts pašreizējā valdība lūdza atstāt daļu kontingenta valstī ar mērķi sniegt atbalstu vietējiem drošības spēkiem.

Ziņu lente
0