Eiropas Savienība ievieš grozījumus Ukrainas jautājumā noteikto individuālo sanckiju sarakstā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasEiropas Savienības karogs ēkas fonā Briselē
Eiropas Savienības karogs ēkas fonā Briselē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES valstu finanšu ministru padome apstiprinās lēmumu, kas nosaka grozījumus ES Padomes pašreizējā lēmuma un reglamentā par ierobežojošajiem pasākumiem sakarā ar darbībām, kas apdraud Ukrainas teritoriālo vienotību, suverenitāti un neatkarību.

RĪGA, 8. novembris — Sputnik. Eiropas Savienība šodien bez diskusijām ievieš grozījumus individuālo sankciju sarakstā, kas ieviestas Ukrainas jautājumā. Pašlaik sarakstā iekļautas 146 fiziskās un 37 juridiskās personas no Krievijas un Ukrainas. Šo informāciju RIA Novosti sniedz, atsaucoties uz Eiropas Padomes (EP) vietnē publicēto informāciju.

Bundestāga ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Šteinmeiera partija iebilst Merkelei pret Krieviju vērsto sankciju jautājumā

Dokumentā teikts, ka ES valstu finanšu ministru padome apstiprinās lēmumu, kas nosaka grozījumus ES Padomes pašreizējā lēmuma un reglamentā par ierobežojošajiem pasākumiem sakarā ar darbībām, kas apdraud Ukrainas teritoriālo vienotību, suverenitāti un neatkarību. Informācija par to, kādi būs grozījumi, netiek sniegta.

Eiropas Savienība pieņēma individuālās sankcijas 2014. gada 17. martā, pēc referenduma par Krimas atkalpievienošanos Krievijai. Kopš tā laika ierobežojumi tika vairākkārt pagarināti uz pusgadu.

Martā sankcijas tika pagarinātas līdz 2016. gada 15. septembrim. Pašreizējās individuālās sankcijas ietver aktīvu iesaldēšanu un liegumu iebraukt ES teritorijā 149 personām un 37 juridiskām personām. To starpā ir krievu uzņēmēji un amatpersonas, kā arī pašpasludināto Doņeckas un Luganskas Tautas Republiku zemessardzes un valdības pārstāvji.

Lidmašīna. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Eiropas Savienība pagarinājusi sankcijas līdz 2017. gadam

ES pret Krieviju vērsa arī sektorālus ierobežojošos pasākumus — tā saucamās ekonomiskās sankcijas, kas saglabāsies līdz 2016. gada 31. jūlijam. Sankcijām pakļauta arī Krima — šo pasākumu termiņš izbeidzas 2016. gada 23. jūnijā. Atbildot uz šiem pasākumiem, Maskava ierobežoja pārtikas produktu importu no valstīm, kas ieviesušas minētās sankcijas.

Rietumvalstis norāda, ka ierobežojošie pasākumi tiks atcelti Minskas protokolu izpildes gadījumā. Viens no šo dokumentu galvenajiem punktiem ir konstitucionālās reformas īstenošana Ukrainā — decentralizācija un likuma pieņemšana par īpašā statusa piešķiršanu Doņeckas un Luganskas apgabalu atsevišķiem rajoniem, taču Kijeva līdz šim nav izpildījusi šos noteikumus.

Krievijas valdība uzskata par absurdu Minskas protokolu izpildes saistīšanu ar sankcijām, jo Krievija nav iejaukta konfliktā un pakļauta protokoliem par situācijas noregulējumu Ukrainā.

Ziņu lente
0