Ukraina piešķirs "zaļo koridoru" Krievijas karaspēka izvešanai no Piedņestras. Maskava izbrīnīta

© Sputnik / Сергей Кузнецов / Pāriet pie mediju bankasKrievijas miernešu kontroles postenis pie Benderas pilsētas. Foto no arhīva
Krievijas miernešu kontroles postenis pie Benderas pilsētas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kijeva un Kišiņeva vienojušās par Krievijas karavīru – miernešu izvešanu no Piedņestras, informēja Moldovas mediji. Krievijas vicepremjerministrs Dmitrijs Rogozins uz šīm baumām reaģēja ironiski un pajautāja, vai Moldova ir lūgusi padomu Maskavai un Tiraspolei.

RĪGA, 8. novembris — Sputnik. Moldova un Ukraina vienojušās par "zaļā koridora" izveidi Ukrainas teritorijā Krievijas militārā kontingenta un tehnikas izvešanai no Piedņestras. Moldovas Ārlietu un Eiropas integrācijas ministrija (ĀEIM) paziņojusi, ka Krievijai ir jāuzsāk pārrunas par miernešu misijas pārveidošanu par civilo misiju, informē Sputnik Igaunija, atsaucoties uz aģentūru RIA Novosti.

Министр обороны Молдова Анатол Шалару - Sputnik Latvija
Moldova lūdz NATO palīdzību Krievijas karaspēka izvešanai no Piedņestras

ĀEIM kārtējo reizi paudusi Moldovas valdības pozīciju par "Krievijas karavīru un apbruņojuma pilnīgu un tūlītēju izvešanu no Moldovas teritorijas." Vietne Deschide, kas atsaucas uz Moldovas aizsardzības ministra Anatolija Šalaru vārdiem, informēja, ka Kijeva un Kišiņeva jau izstrādājušas Krievijas miernešu izvešanas plānu, kā arī norāda uz nepieciešamību izvest Kolbasnas ciemā uzglabāto munīciju, kas "nopietni apdraudot" divu valstu iedzīvotājus.

Ministrs atzīmējis, ka tuvākajā laikā tiks izvērtēts jautājuma tehniskais aspekts un noteikts karaspēku izvešanas maršruts. Viņš piebilda, ka pēc ekspertīžu noslēguma Kišiņeva vērsīsies starptautiskās struktūrās ar lūgumu ietekmēt Krieviju un sekmēt evakuācijas procesa sākumu.

Krievija pauda izbrīnu sakarā ar informāciju par to, ka Ukraina piešķirot koridoru Krievijas karaspēka izvešanai no Piedņestras. Krievijas vicepremjerministrs Dmitrijs Rogozins ironiski pajautāja, vai nav piemirsts apjautāties, kāds ir Maskavas un Tiraspoles viedoklis.

"Vai nav aizmirsuši konsultēties ar Krieviju un Piedņestru? Izklausās tā, it kā "Hondurasa būtu apsolījusi palīdzību Gvatemalai ASV karaspēka izvešanai no Korejas," — savā lapā Facebook publicēja Rogozins.

Moldovas Ārlietu un Eiropas integrācijas ministrija paudusi arī sašutumu par to, ka Piedņestrā organizētas militārās sacensības, kurās piedalījušies Krievijas karavīri.

Draudzīgo armiju militāri profesionālās meistarības konkurss "Sadraudzības karavirs 2016" notika par godu Krievijas valsts svētkiem — Tautas vienotības dienai. ĀEIM atzīmēja, ka sacensības notikušas ar mērķi uzlabot Krievijas bruņoto spēku un Piedņestras militāro struktūru sadarbības līmeni.

"ĀEIM no jauna pauž neizpratni un sašutumu sakarā ar Krievijas karaspēka veiktajām militārajām darbībām," — pavēstījis preses dienests.

Piedņestras teritorijā dislocēta Krievijas bruņoto spēku operatīvā grupa, 14. armijas tiesību pārņēmēja, kas pēc PSRS sabrukuma nonāca Krievijas jurisdikcijā. Tās galvenie uzdevumi ir miernešu misija un munīcijas noliktavu apsardze.

Piedņestra, kuras iedzīvotāju vidū 60% ir krievi un ukraiņi, centās panākt izstāšanos no Moldovas sastāva jau pirms PSRS sabrukuma, bīstoties, ka nacionālisma uzplūdos Moldova pievienosies Rumānijai. 1992. gadā pēc Moldovas valdības nesekmīgā mēģinājuma atrisināt problemu ar spēku, Kišiņevas valdība faktiski nekontrolē Piedņestras teritoriju.

Ziņu lente
0