ASV speciālo uzdevumu vienība iesaistās cīņā par Mosulu

© BULENT KILIC / AFPSituācija Irākā, Mosula. Foto no arhīva
Situācija Irākā, Mosula. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV preses izdevuma We Are Change žurnāliste Elise Donovana savā rakstā vēsta par to, ka pagājušonedēļ Mosulas rajonā ieradušies 500 desantnieki no ASV Speciālo uzdevumu vienības.

RĪGA, 8. novembris — Sputnik. Nežēlīgā cīņa par Mosulu pārsteigusi Irāku un visus Tuvos Austrumus — tā nav nesusi nekādus būtiskus rezultātus. Vadošā loma tajā piešķirta Irākas armijai un kurdu tautas pašaizsardzības spēkiem, kam vēl joprojām trūkst pieredzes un iemaņu, lai kā viņi pūlētos ieņemt pilsētu pēc iespējas ātrāk, raksta žurnāliste Elise Donovana rakstā ASV preses izdevuma We Are Change, ko pārtulkojis portāls InoSMI.

Dmitrijs Kuļikovs, starptautiskās informācijas aģentūras Rossija segodņa Zinovjeva kluba loceklis - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādai pasaulei vajadzīgs žandarms?

Žurnāliste vēsta, ka pagājušonedēļ Mosulas rajonā ieradušies 500 desantnieki no ASV Speciālo uzdevumu vienības, lai piešķirtu jaunu impulsu uzbrukuma operācijai. Amerikāņu diversantus atbalsta helikopteri Apache un Chinook.

Viņa atsaucas uz Inside Syria Media Center sniegto informāciju par to, ka amerikāņu speciālo uzdevumu vienība atrodas irākiešu un kurdu vienību avangardā. Militārie eksperti uzskata, ka tamlīdzīga situācija ir netipiska speciālo uzdevumu vienībām, kuru mērķis parasti ir izlūkošana un īpaši uzdevumi.

"Mosulā elitāro vienību karavīri pilda kājnieku funkcijas. Tas nozīmē, ka vienība neizbēgami cietīs zaudējumus, ko Vašingtonas ierēdņi kārtējo reizi centīsies slēpt, kā viņi to dara parasti," — Donovana raksta.

Боевик Исламского государства на улицах Мосула - Sputnik Latvija
Viedoklis
Teroristi izmanto bērnus pašnāvnieku lomai

Lai arī ASV amatpersonas regulāri ziņo, ka Mosula ir jāatbrīvo no teroristiem, lai galu galā iznīcinātu "Islāma valsti", lēmums šiem mērķiem izmantot amerikāņu speciālo uzdevumu vienību šķiet nepamatots. Taču ieilgusī uzbrukuma operācija liek Pentagonam izmantot galējus pasākumus, lai pabeigtu Mosulas ieņemšanu pirms ASV prezidenta vēlēšanām. Šo situāciju Baltais nams izmanto plašās PR kampaņas ietvaros Demokrātiskās partijas kandidātes Hilarijas Klintones atbalstam, uzskata žurnāliste.

Viņa norāda: "Šajā kontekstā kļūst skaidrs, kāpēc ASV valdība tik ilgi atturējusies no aktīvas cīņas ar teroristiem, izvēloties piemērotu momentu, kas dīvainā kārtā sakritis ar priekšvēlēšanu kampaņas noslēgumu ASV.

Mosulas atbrīvošanai vajadzētu demonstrēt visai pasaulei amerikāņu nācijas nozīmi un svarīgo lomu cīņā pret "Islāma valsti". Tomēr jo skumjāk kļūst, ņemot vērā jaunos WikiLeaks atmaskojumus — tie apstiprina ASV un amerikāņu magnātu lomu "Islāma valsts" teroristu radīšanā un finansēšanā.

Ziņu lente
0