ASV militārpersonas satrauc Klintones ierosinājumi Sīrijas jautājumā

© REUTERS/Brian SnyderASV prezidenta kandidāte no demokrātu partijas Hilarija Klintone
ASV prezidenta kandidāte no demokrātu partijas Hilarija Klintone - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidenta kandidāte no demokrātu partijas Hilarija Klintone trešo televīzijas debašu laikā pagājušonedēļ apstiprināja savu nodomu ieviest lidojumu lieguma zonu Sīrijā. Viņa uzskata, ka tas dos ASV iespēju ietekmēt Sīrijas valdību un Maskavu.

RĪGA, 27. oktobris — Sputnik. ASV aizsardzības un nacionālās drošības speciālisti brīdina: Hilarijas Klintones vēlme ieviest lidojumu lieguma zonu Sīrijā ne tikai nelabos situāciju valstī, bet pastiprinās spriedzi Vašingtonas un Maskavas starpā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz preses izdevumā The Guardian publicēto rakstu.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs - Sputnik Latvija
Džons Kerijs apmierināts ar Eiropas un ASV vienotību sankciju jautājumā

Ierosinājums ieviest lidojumu lieguma zonu Sīrijā pēdējo piecu gadu laikā Vašingtonā ir skanējis ne vienu reizi vien, taču amerikāņu militārpersonas par to nav sajūsminātas, jo tas sola papildu risku amerikāņu pilotiem.

Pašlaik ASV un Krievijas militārie kontingenti dala Sīrijas debesis un cenšas uzturēt sakarus, lai izvairītos no konfrontācijas.

Lidojumu lieguma zonas ieviešanas gadījumā Maskava un Vašingtona saskarsies ar interešu konfliktu Sīrijā, vēsta The Guardian. Neviens nezina, kā izturēsies abas puses, ja, piemēram, Krievijas lidmašīna pārkāps ASV lieguma gaisa telpu, un kā mazināt spriedzi šajā situācijā.

Daudzi ASV bruņoto spēku pārstāvji ir pārliecināti, ka Krievija ir gatava uzbrukt amerikāņu lidmašīnām.

"Es nebrīnītos, ja tiktu notriekta amerikāņu lidmašīna," — paskaidroja Džeimss Klepers, ASV Nacionālās izlūkošanas pārvaldes direktors.

Pagājušajā mēnesī ASV Bruņoto spēku Štābu priekšnieku komitejas vadītājs Džozefs Danfords savā uzrunā Senātā paziņoja, ka lidojumu lieguma zonas ieviešana nozīmēs karu ar Sīriju un Krieviju, taču vēlāk senatora Džona Makeina ietekmē viņš no saviem vārdiem atteicās.

Tomēr vairāki eksperti uzskata, ka lēmums ieviest lidojumu liegumu ir saistīts ar fundamentālākām problēmām, nekā Krievijas klātbūtne reģionā.

"Ir grūti atbalstīt lidojumu lieguma zonas ideju, līdz tiks sīki izklāstīta vēlamā stratēģija, kurā minēts gala rezultāts," — informēja Deivids Deptula, bijušais ASV GKS leitnants, kurš nodrošināja lidojumu lieguma zonas atbalstu Irākas ziemeļos 1998. un 1999. gadā.

Savukārt ASV JKS atvaļinātais virsnieks Džons Kuens izteica pieņēmumu, ka Klintones paziņojumi par lidojumu lieguma zonu ir tikai politiska poza.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Mihails Bogdanovs . Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Diskusiju klubā "Valdajs" tiek apspriestas iespējas mazināt pretrunas Tuvajos Austrumos

"Ja tā nav politiska poza, mūs gaida katastrofa. Ceru, ka tā tomēr ir tikai politiska pozēšana, — viņš apliecināja. — Es nesaskatu gandrīz neko pozitīvu idejā par lidojumu lieguma zonas ieviešanu Sīrijā. Toties risks pasliktināt tāpat jau smago situāciju, pēc manām domām, ir ļoti augsts."

Hilarija Klintone trešo televīzijas debašu laikā pagājušonedēļ apstiprināja savu nodomu ieviest lidojumu lieguma zonu Sīrijā. Viņa uzskata, ka tas dos ASV iespēju ietekmēt Sīrijas valdību un Maskavu.

Analītiķi nesaprot, kā lidojumu lieguma zona varētu sekmēt šī mērķa sasniegšanu.

"Es nesaprotu, kā lidojumu lieguma zona varētu novest pie politiska risinājuma. Vēsturē nav atrodami notikumi, kas to apliecinātu, — uzsvēra Dienvidu metodiskās universitātes starptautisko attiecību eksperts Džošua Rovners. — Es gribētu, lai atrastos kaut kādi ietekmes instrumenti, uz kuriem viņa, šķiet, cer, taču es nesaprotu, kā tas varētu apdraudēt Asadu vai Putinu."

Ziņu lente
0