Latvija varētu sabojāt Lielbritānijas izstāšanos no ES

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Briti vēl joprojām sapņo par to, kā ar savu aiziešanu "iegriezīs" Eiropas Savienībai, taču jebkura mazā Baltijas valsts var nopietni sarežģīt Apvienotās Karalistes dzīvi.

RĪGA, 14. oktobris — Sputnik. Britiem būtu laiks atmosties un saprast, ka Brexit notiks saskaņā ar ES noteikumiem, raksta The Guardian.

Глава МВД Великобритании Тереза Мэй - Sputnik Latvija
Terēza Meja nosaukusi Brexit sākuma datumu

Ja kāds vēl joprojām tic tam, ka Lielbritānija Eiropas Savienībai ir vajadzīga vairāk nekā ES Lielbritānijai, viņam vajadzētu pašam sev pajautāt: kāpēc Eiropas politiķi nelūdz Lielbritāniju "nesodīt ES"? Kāpēc krītas mārciņas kurss, nevis eiro kurss? Kāpēc uzņēmumi bēg nevis no regulu pārpildītās ES uz brīvo Lielbritāniju, bet gan otrādi? Kāpēc Eiropa neuztraucas?

Lai izprastu šo paradoksu, raksta autors ierosina atvērt karti un sameklēt tajā Slovēniju, kurā dzīvo 2 miljoni cilvēku. Nē, jūs rādāt Slovākiju, 5,4 miljoni. Tagad sameklējiet Lietuvu (3,3 miljoni), Latviju (2 miljoni), Igauniju (1,3 miljoni) un Luksemburgu (500 tūkstoši). Bet tagad pamēģiniet iedomāties, ka jebkurai no šīm valstīm ir tiesības uzlikt veto jebkuram darījumam, ko Lielbritānija (508 miljoni iedzīvotāju) varētu noslēgt ar ES.

Pusotrs miljons Kipras iedzīvotāju un četrsimt tūkstoši maltiešu var paralizēt Lielbritānijas ekonomiku. Paturēsim prātā arī Vallijas parlamentu — arī viņiem ir veto tiesības (jā, jā, nemetiet pie malas karti). Un, protams, vēl ir arī Eiropas Parlaments.

ES un Lielbritānijas karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Mediji: ES grib piespiest Londonu atteikties no Brexit
Brexit piekritēji apgalvo, ka ES darījumu noslēgšanai vajadzīga vesela mūžība, un būtu labāk darīt to patstāvīgi. Tā patiešām ir, paskatieties kaut vai uz vienošanos ar Kanādu. Taču, ja ES tik lēni vienojas par to, kas tai ir izdevīgi, cik ilgi viņi vilcināsies ar Brexit?

Vēl vairāk, 44% Lielbritānijas eksporta dodas uz Eiropas tirgu, taču britu politiķi lien vai no ādas laukā, lai aizvainotu un saniknotu valdības un parlamentus, kas viņu valsti ir piežmiegušas. Jā, katrā valstī ir savs klauns, un eiropieši itin labi var ignorēt Naidželu Faradžu. Bet ko teikt par Borisa Džonsona izteikumiem par to, ka ES ne ar ko neatšķiroties no Hitlera?

Tā nemēdz runāt ar kaimiņiem, no kuriem atkarīga tava ekonomiskā labklājība. Un tomēr britu politiķi joprojām runā ar Eiropu tādā pašā tonī. Izskatās, ka tas Briseli jau ir nogurdinājis.

Apvienotā Karaliste nevar "sodīt" Eiropu, un valstij nevajadzētu pēc tā tiekties. Tā vietā Lielbritānijai ir jāaizsargā savas nacionālās intereses un jāpatur prātā, ka septiņreiz lielākā ES tai uzspiedīs savu gribu.

Ziņu lente
0