Krievija saista plutonija utilizāciju ar sankcijām un Magņitska likumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija būs gatava atjaunot sadarbību ar ASV ieroču plutonija utilizācijas jautājumā, ja Vašingtona mainīs savu politisko līniju. Vienošanās darbības apturēšana ir piespiedu pasākums, vēstīja Krievijas Ārlietu ministrija.

RĪGA, 5. oktobris — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins iesniedza Valsts domē likumprojektu par Krievijas un ASV noslēgtā līguma par plutonija utilizāciju apturēšanu, taču vienošanās darbība var atjaunoties, ja tiks ievēroti vairāki noteikumi, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz parlamenta apakšpalātas datu bāzi.

Likumprojekta tekstā precizēts, ka līguma darbību iespējams atjaunot, kad ASV novērsīs iemeslus, kas noveduši pie kardinālām izmaiņām stratēģiskās stabilitātes situācijā. Likumprojekts paredz tādus apstākļus, kā ASV militārās infrastruktūras un karaspēku kontingenta samazināšanos NATO valstu teritorijā, kas iestājušās aliansē pēc 2000. gada 1. septembra līdz apmēriem, kādā tie bija dienā, kad stājās spēkā līgums par plutonija utilizāciju.

Плутоний в пакете - Sputnik Latvija
ASV nepilda līgumā par plutonija utilizāciju iekļautās saistības

Tāpat minēta arī ASV atteikšanās no nedraudzīgās politikas pret Krievijas Federāciju, tostarp norādīta nepieciešamība atcelt Sergeja Magņitska likumu un 2014. gadā ASV pieņemto likumu par atbalstu Ukrainas brīvībai, kas vērsts pret Krieviju, kā arī visu sankciju atcelšana, ko ASV ieviesušas pret Krieviju.

Pie tam norādīta nepieciešamība kompensēt zaudējumus, ko Krievija cietusi sankciju ieviešanas rezultātā, ieskaitot zaudējumus, ko radījusi piespiedu kontrsankciju ieviešana. Tiek izvirzīta arī prasība ASV iesniegt precīzu darbības plānu, kurā paredzēta līgumā minētā plutonija neatgriezeniska utilizācija.

Krievijas Ārlietu ministrija norāda, ka plutonija utilizācijas līguma apturēšana ir piespiedu pasākums.

"Diemžēl pēdējā laikā ASV ir spērušas vairākus Krievijai nedraudzīgus soļus. Piemēram, ar izdomātiem ieganstiem Vašingtona pret Krieviju ir ieviesusi liela mēroga ekonomiskās un cita veida sankcijas. Uzsākta NATO militārās infrastruktūras un amerikāņu karaspēka skaita paplašināšana Krievijas robežu tuvumā. ASV un to sabiedroti atklāti, nekaunējoties vēsta par pāreju pie "apturēšanas" politikas attiecībā uz Krieviju. Tagad jau draud ar teroraktiem Krievijas pilsētās," – norādīja Krievijas ārlietu ministrs.

Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka Maskava neatsakās no savām saistībām kodolatbruņošanās jomā.

"Krievijas plutonijs, par ko ziņots, ka tas vairs nav nepieciešams aizsardzības mērķiem, paliks ārpus militārās jomas," – piebilda politiķis.

ASV nav izpildījušas līgumā paredzētās saistības

Vienošanos par ieroču plutonija pārpalikumu utilizāciju Krievija un ASV parakstīja 2000. gadā. Līgums paredzēja tā utilizāciju vismaz 34 tonnu apmērā no katras puses (ar to pietiek vairāku tūkstošu kodolgalviņu ražošanai). Ieroču plutonija utilizācijas sākums Krievijā un ASV bija ieplānots 2018. gadā.

Знак радиации. Архивное фото - Sputnik Latvija
Krievija apturējusi līgumu ar ASV par plutonija utilizāciju

Šī gada aprīlī Krievijas Tautas frontes mediju forumā Putins paziņoja, ka ASV, atšķirībā no Krievijas, nepilda savas saistības jautājumā par ieroču plutonija iznīcināšanu un saglabā sev iespējas izmantot tā potenciālu.

"Mēs parakstījām atbilstošu līgumu un vienojāmies par to, ka šis materiāls tiks noteiktā veidā, tas ir, rūpnieciski iznīcināts. Šim nolūkam bija jāuzceļ speciāli uzņēmumi. mēs savas saistības izpildījām un uzņēmumu uzcēlām. Taču mūsu amerikāņu partneri – ne," – tolaik norādīja Krievijas prezidents.

"Vēl vairāk, nesen viņi paziņoja, ka plāno iznīcināt izmantoto bagātināto kodoldegvielu veidā, ko vienošanās neparedz… Viņi izmantos citu paņēmienu, atšķaidējot to un utilizējot kaut kur noteiktās tvertnēs. Tas nozīmē, ka viņi saglabā sev tā saucamo atgriezenisko potenciālu, tas ir, to iespējams izņemt, pārstrādāt un atkal pārvērst par ieroču plutoniju," – atzīmēja Putins.

Krievu politiķu komentāri

Līguma par ieroču plutonija utilizāciju apturēšana no Krievijas puses ir saistīta ar pretraķešu aizsardzības sistēmas (PRA) izvietošanu Eiropā, uzskata Krievijas Valsts domes VI sasaukuma Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Sergejs Žigarevs.

"PRA celtniecība ir cieši saistīta arī ar stratēģiskajiem uzbrukuma ieročiem. Neapšaubāmi, kopš brīža, kad amerikāņu PRA tuvosies mūsu robežām, mēs paplašināsim savu kodolieroču potenciālu," – deputāts pastāstīja aģentūrai RIA Novosti.

Federācijas Padomes Aizsardzības un drošības komitejas priekšsēdētājs Viktors Ozerovs informēja, ka Krievijas lēmums apturēt līgumu par ieroču plutonija utilizāciju nav pieņemts ar mērķi palielināt spriedzi konfrontācijā ar ASV. Tas pieņemts, lai demonstrētu pasaulei, ka Vašingtona nepilda savas starptautiskās saistības.

Ozerovs atgādināja, ka pēc līguma parakstīšanas ar ASV Krievija pilnā mērā pildījusi savas saistības, piemēram, plutonijs tika utilizēts Belojarskas AES Sverdlovskas apgabalā. Vienlaikus ASV nav veikusi līgumā noteiktos pasākumus.

"Līdz ar to kodolieroču paritātes un līdzsvara saglabāšanai Krievija uzglabās ieroču plutoniju, nevis to utilizēs," – viņš secināja.

Federācijas Padomes Aizsardzības un drošības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Francis Klincevičs pauda viedokli, ka likums par ieroču plutonija utilizācijas līguma darbības apturēšanu varētu stāties spēkā jau šomēnes.

"Federācijas Padome apstiprinās likumu par līguma darbības apturēšanu pēc tā pieņemšanas Valsts domē. Prezidents jau ir iesniedzis likumprojektu, tāpēc uzskatu, ka tas stāsies spēkā jau šomēnes," – paskaidroja politiķis.

Ziņu lente
0