Politika

ASV Kongress ignorējis Obamas uzlikto veto

© Sputnik / Sergey Guneyev / Pāriet pie mediju bankasПрезидент США Барак Обама
Президент США Барак Обама - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidenta preses sekretārs Džošs Ernests paziņojis, ka ar republikāņu darbu neapmierināti ir ne tikai demokrāti, bet arī republikāņu vēlētāji.

RĪGA, 29. septembris — Sputnik. ASV Kongress pārvarējis prezidenta veto likumam, kas ļauj 2001. gada 11. septembra terorakta upuru ģimenes locekļiem vērsties ar tiesas prasībām pret Saūda Arābiju. Kongresmeņi izmantojuši savas tiesības pirmo reizi, kopš Baraka Obamas nākšanas pie varas.

23. septembrī ASV Pārstāvju palāta vienbalsīgi pieņēma likumprojektu, kas ļauj 2001. gada 11. septembra terorakta upuru ģimenes locekļiem un cietušajiem vērsties ar tiesas prasībām pret ārvalstu valdībām un pilsoņiem. Piemēram, šajā gadījumā runa ir par Saūda Arābiju, kura ne vienu reizi vien apsūdzēta par teroristu atbalstu.

Nākamajā dienā Baraks Obama uzlika veto likumprojektam. Savu lēmumu viņš pamatoja ar nevēlēšanos pasliktināt ASV attiecības ar sabiedrotajiem.

Kongress pret prezidentu

Baraks Obama. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politika
Fox News: Krievija un Ķīna apvedušas Obamu ap stūri

Ziņu aģentūra Reuters informēja, ka par prezidenta veto pārvarēšanu nobalsojusi lielākā daļa Kongresa deputātu — 348 balsis pret 76.

Šo soli Kongress spēra tāpēc, ka lielākā daļa Pārstāvju palātas locekļi pieder pie republikāņu partijas, kas regulāri kritizē prezidenta – demokrāta lēmumus. Tiesa, veto pārvarēšanu atbalstīja arī prezidenta partijas biedri.

Eksperti uizsver, ka kongresmeņi izmantojuši savas tiesības pirmo reizi, kopš Baraka Obamas nākšanas pie varas.

"Bīstams precedents"

Vašingtonas Kapitolijs - Sputnik Latvija
ASV Kongresa komiteja balso par stingrākiem pasākumiem pret Krieviju

Baltais nams jau izsaka savu neapmierinātību ar Kongresa lēmumu. ASV prezidenta preses sekretārs Džošs Ernests paziņojis, ka ar republikāņu darbu neapmierināti ir ne tikai demokrāti, bet arī republikāņu vēlētāji.

Pats Obama balsojumu nosauca par "bīstamu precedentu". Tiekoties ar bruņoto spēku pārstāvjiem, viņš atzīmēja, ka likums par tiesas prasībām varētu vērsties pret ASV.

"Mēs pēkšņi esam spiesti uzņemties atbildību par visu, ko darām pasaule. Mēs esam kļuvuši par privātpersonu tiesas prasību subjektu, un bieži nezinām, kādas varētu būt sekas," – atzina ASV vadītājs.

Baraks Obama piebilda, ka nav gaidījis tādu soli no Kongresa puses.

Ziņu lente
0