Politika

ASV rūpīgi izplānotā "netīšā uzbrukuma" Sīrijā negaidītās sekas Tuvajos Austrumos

© Sputnik / Ilya Pitalev / Pāriet pie mediju bankasСитуация в сирийском городе Алеппо
Ситуация в сирийском городе Алеппо - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV vadītās koalīcijas uzlidojums Sīrijas armijai Deir ez Zoras apkaimē 17. septembrī radis tālāku atbalsi Tuvo Austrumu valstīs.

RĪGA, 27. septembris – Sputnik. ASV vadītās koalīcijas uzlidojums Sīrijas armijai Deir ez Zoras apkaimē 17. septembrī radis tālāku atbalsi Tuvo Austrumu valstīs. Par to Turcijas preses izdevumā Milli Gazete raksta profesors Mehmets Seifettins Erols, Gazi universitātes (Ankara) Starptautisko attiecību fakultātes pasniedzējs. Rakstu pārpublicējis portāls InoSMI.

Erols norāda, ka situācija Sīrijā kļūst aizvien sarežģītāka. Nav saprotams, kurā pusē kurš karo, kurš kuram uzbrūk. Nejaušu ložu vietā stājušies "nejauši uzlidojumi", kas tiek pamatoti ļoti izvairīgi, sak, "nedusmojieties, tā bija kļūda."

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Humanitārie konvoji Sīrijā ir apdraudēti

Nejaušs uzlidojums notika arī 17. septembrī. ASV spēki, kuri agrāk daudzkārt organizēja tādus pašus uzlidojumus Afganistānā un Pakistānā, šoreiz "kļūdījās" Sīrijā. Patiesībā ASV to pat nenoliedza. ASV Centrālais komandpunkts (CENTCOM) publicēja paziņojumu, kurā apstiprināja: koalīcijas lidmašīnas ar ASV priekšgalā uzbruka Sīrijas armijas pozīcijām Deir ez Zorā. Paziņojuma autori apgalvoja, ka trieciens Sīrijas armijai bijis "kļūdains", un tā mērķis bijušas ISIS pozīcijas. Cik vienkārši!

Taču Krievija teica: "Nē, tā nevar!" un sasauca ANO Drošības padomes (DP) ārkārtas sēdi. Lai arī mediji vēsta, ka starptautiskās koalīcijas aviācijas triecienu rezultātā gājuši bojā Sīrijas karavīri, un tas novedis pie spriedzes Krievijas un ASV attiecībās, krīze ir daudz dziļāka, un to apliecina pašreizējā un, iespējams, turpmākā Krievijas reakcija.

Šķiet, runa ir ne tikai par ISIS un Sīrijas karavīriem vien. Tie, kas sociālajos tīklos vērīgi seko notikumu gaitai, iespējams, jau ir izlasījuši paziņojumus, ko pēc šī uzbrukuma Twitter tīklā publicēja lietotājs "Yahya Kaptan". Nav zināms, kas ir šī konta īpašnieks, taču, atklāti sakot, viņa agrākās publikācijas liek mums vērīgi uzklausīt viņa domas.

Notikuma brīdī Yahya Kaptan saviem sekotājiem sniedza tādas ziņas: "Ienākusi informācija par to, ka uzbrukumā cietis izlūkošanas punkts un trīs krievu virsnieki. Gājuši bojā svarīgi Krievijas izlūkošanas darbinieki. Stāsta, ka šajā punktā krievi nopratinājuši sagūstītos ISIS locekļus un atklājuši viņu sakarus ar ASV, tāpēc noticis aviācijas uzbrukums punktam. Krievijas ziņu aģentūras apgalvo, ka uzbrukumā, kurā gājuši bojā vismaz 80 Asada režīma karavīri, piedalījušās arī Izraēlas lidmašīnas."

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Lavrovs pastāstīja, kāpēc Sīrijas GS nevarēja uzbrukt ANO humanitārās palīdzības konvojam

Ja ziņas ir patiesas, tas nozīmē, ka spēle tikai sākas, un Krievija neapmierināsies tikai ar ANO DP sēdes sasaukšanu vien. Ja šeit iejauktas arī Izraēlas lidmašīnas, viss ir atgriezies sākumpunktā!

Pievērsīsim uzmanību trijstūrim "Alepo – Rakka – Mosula"

Līdz ar Turcijas iesaistīšanos spēlē un jauna spēku līdzsvara izveidošanos visi aprēķini trijstūrī "Alepo – Rakka – Mosula" ir apvērsti otrādi. Spēks vai spēki, kuri kontrolēs šo trijstūri, gūs iespēju īstenot daudzus gadsimtus lolotus projektus. Šajā trijstūrī, kur tiek īstenoti projekti, šķiet, neizbēgami ir vēl asiņaināki kari. Tātad process virzās pretī jaunam karam. Ja puses neatrisinās problēmas pie pārrunu galda, Trešais pasaules karš, kurš cīņas laukā rit slēpti, kļūs acīmredzams un tiks pasludināts oficiāli.

Šo notikumu fonā ASV "kļūdainie" uzbrukumi Asada spēkiem apliecina jaunu "lūzumu" krīzē. Puses atklāti izspēlē savus pēdējos trumpjus cīņas laikā. Cīņa par varu (karš svešām rokām), kas vēl pavisam nesen ritēja ar teroristisko organizāciju starpniecību, atstāj pozīcijas visīstākajam hibrīdkaram, un procesā sāk atklāti iesaistīties regulārās armijas.

Viena pēc otras parādās valstis, kas agrāk centās palikt nemanītas. Šo faktu daiļrunīgi apliecina abi pēdējie uzbrukumi, ko ASV un Izraēla veica vienlaikus un, domājams, koordinēti. Apgalvojumi par to, ka uzbrukumi bijuši paredzēti Krievijas karavīriem (izlūkiem) līdz ar Sīrijas spēkiem, parāda krīzi krīzes iekšienē.

Ziņu lente
0