Zviedrijas prese apspriež slepenus draudus no Krievijas puses

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDZviedrijas bruņoto spēku karavīrs pie Patria XA-360 AMV. Foto no arhīva
Zviedrijas bruņoto spēku karavīrs pie Patria XA-360 AMV. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zviedrijas ārlietu ministrs Peters Hultkvists atteicās sniegt komentārus par avīzes Dagens Nyheter publicēto informāciju.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Zviedrijā konstatēts Krievijas nestā apdraudējuma pieaugums, taču tā būtība tiek turēta noslēpumā, raksta zviedru avīze Dagens Nyheter, atsaucoties uz informāciju, ko sniedzis avots, kam pieejama militārās plānošanas un specdienestu informācija, ziņo RIA Novosti.

Karavīri NATO. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zviedrija vēlas tuvināties NATO un sūtīt "iebiedēšanas signālu" Krievijai

Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka Zviedrijas bruņotie spēki pēc vairāku gadu prombūtnes atkal atgriezīsies Gotlandes salā Baltijas jūrā, turklāt ātrāk nekā bija plānots — nevis 2018. gadā, bet gan jau 2017. gada vasarā. Zviedrijas ārlietu ministrs Peters Hultkvists, komentējot šo lēmumu, uzsvēra, ka uzbrukums valstij nedraud.

"Draudu raksturs un būtība klasificēti kā pilnīgi slepeni un ir ārkārtīgi nozīmīgi no nacionālās drošības viedokļa. Tas nozīmē, ka to saturs nav izpaužams. Slepenība var tikt atcelta tikai ar valdības lēmumu. Informācijas avots Ministru kabinetā paziņoja Dagens nyheter, ka draudi no Krievijas puses ir pieauguši, taču to būtība nav zināma pat viņiem," — raksta izdevums.

"Kaut kas ir noticis izlūkošanas datu kopainā. Taču mēs, pilsoņi, nezinām, kas atgadījies. Toties mēs redzam efektu. Par to liecina armijas daļas ātra dislokācija Gotlandē," — izdevumam pastāstīja Lundas universitātes eksperts drošības jautājumos Vilhelms Agrells.

Zviedrijas ārlietu ministrs Peters Hultkvists atteicās sniegt komentārus par avīzes Dagens Nyheter publicēto informāciju.

Latvijas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības sistēma RBS-70. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zviedru avīze: mums jāatkāpjas no NATO, ja negribam karot
Agrākā armijas daļa Gotlandē tika slēgta 2005. gadā. Nesen pieņemtie lēmumi nosaka, ka karavīri atgriezīsies salā ne vēlāk kā 2018. gada 1. janvārī. Tomēr 14. septembrī kļuva zināms, ka bruņoto spēku virspavēlniecība nolēmusi paātrināt plānu īstenošanu par sešiem mēnešiem.

Salā dislocētajā garnizonā būs iekļauta mehanizētā un tanku rota. Mehanizētās rotas sastāvā būs 168 karavīri un 15 transporta līdzekļi, kas šeit atradisies pastāvīgi. Tanku rotas sastāvā būs 120 cilvēki un 10 bruņumašīnas. Paredzēta īslaicīga tanku rotas dislokācija.

Ziņu lente
0