Politika

Kurš vada Eiropas Parlamentu

© Sputnik / Владимир Федоренко / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Страсбург
Города мира. Страсбург - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamentā strādā vairāk nekā septiņi simti deputāti. Viņu ietekme ir atšķirīga, un politisko "smagsvarnieku" vidū ir tikai divi Baltijas valstu pārstāvji. Viens no viņiem ir deputāts no Latvijas.

RĪGA, 14. septembris – Sputnik. Starp 25 ietekmīgākajiem Eiropas Parlamenta deputātiem ir tikai viens Baltijas valstu pārstāvis – Krišjānis Kariņš no Latvijas, raksta vietne VoteWatch Europe.

Eiropas deputātu ietekmes aprēķina shēma bija visai sarežģīta: punkti tika piešķirti par amatiem EP, stāžu, darbu delegācijās, komitejās, piedāvāto grozījumu skaitu, piedalīšanos un uzvaru balsojumos, kā arī par partiju, pie kuras pieder deputāts: par godājamo Eiropas Tautas partiju deva 37 punktus, par radikāli labējo Eiropas Nacionālo fronti – tikai 7.

Член Европарламента Татьяна Жданок - Sputnik Latvija
Eirodeputāte lūdz Maskavu atcelt vīzas jaunākās paaudzes nepilsoņiem

Pirmo vietu sarakstā, kā jau bija sagaidāms, ieņēma Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Mārtins Šulcs. Taču 11. vietā nokļuva Latvijas pārstāvis Krišjānis Kariņš: viņš ievēlēts Eiropas Parlamentā otro reizi, strādā trīs komisijās un ir lielākās parlamenta frakcijas – Eiropas Tautas partijas loceklis.

Citu Latvijas pārstāvju ietekmīgāko deputātu sarakstā nebija. EP deputāte no Igaunijas Kaja Kallasa ieņēma 58. vietu – viņa ir pirmo reizi ievēlēta EP, strādā vairākās komitejās un delegācijās, un viņas parlamenta frakcija – Liberāļu un demokrātu alianse par Eiropu – ir trešā lielākā frakcija EP. Pie tam viņas tēvs ir bijušais Eiropas transporta lietu komisārs Sijms Kallass, kurš nesen piedalījās prezidenta vēlēšanās Igaunijā.

Jalta. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropas Parlaments pārmeta Krievijai Krimas tatāru diskrimināciju

Ietekmīgāko deputātu sarakstā vietas nav izcīnījis neviens deputāts no Lietuvas.

Tomēr nav nozīmes skumt par EP deputātiem no Baltijas: reitinga autori apgalvo, ka Baltijas, Skandināvijas un Beniluksa valstīm ir lielāks iespaids EP, nekā to pieļauj valstu izmēri, bet Ungārija, Slovākija, Slovēnija, Horvātija un Grieķija, kā izrādās, politikā ir "vieglā svara" spēlētāji.

Bez šaubām, ietekmīgākā valsts EP ir Vācija – tās pārstāvji vada pašu parlamentu, trīs frakcijas no astoņām un piecas komitejas, tāpēc Vācija ir acīmredzami atspiedusi malā Franciju.

Latviju Eiropas Parlamentā pārstāv 8 deputāti, Lietuvu – 11, bet Igauniju – 6 deputāti.

Ziņu lente
0