Politika

ASV uzskata, ka vienošanās ar Krieviju Sīrijas jautājumā paredz pašaizsardzības tiesības

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasВстреча президента РФ В.Путина с госсекретарем США Д.Керри
Встреча президента РФ В.Путина с госсекретарем США Д.Керри - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piektdien Ženēvā ASV valsts sekretārs Džons Kerijs un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs panāca valstu vienošanos par krīzes situācijas tālāko risinājumu Sīrijā.

RĪGA, 11. septembris — Sputnik. ASV speciālais parstāvis Sīrijas jautājumos Maikls Ratnijs paziņojis bruņotajai Sīrijas opozīcijai, ka Krievijas un ASV vienošanās Sīrijas jautājumā sniedz viņiem pašaizsardzības tiesības uzbrukuma gadījumā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūras Reuters publicēto informāciju.

Piektdien Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un ASV valsts sekretārs Džons Kerijs vienojās par daudzpakāpju plānu Sīrijas jautājumā. Cita starpā vienošanās paredz karadarbības pārtraukumu no 12. septembra, Sīrijas opozīcijas atšķiršanu no teroristiskajām organizācijām un turpmāko cīņu pret terorismu Sīrijas teritorijā.

"Ratnijs aicinājis viņus (sacelšanās dalībniekus – red.) ievērot Krievijas un ASV vienošanās noteikumus un pavēstījis, ka dokuments dāvā viņiem pašaizsardzības tiesības Sīrijas armijas vai Krievijs uzbrukuma gadījumā," – vēsta aģentūra.

Sīrijas Brīvā armija (SBA, Sīrijas bruņotās opozīcijas pārstāvji) atbalsta cīņu ar "Džabhat aš Šam" (bijusī "Džabhat an Nusra), aģentūrai RIA Novosti pavēstīja SBA pārstāvis tiesiskajos jautājumos Usama Abu Zeids. Pie tam viņš kritiski piezīmēja, ka Krievijas un ASV vienošanās neiekļauj "ārvalstu teroristiskos grupējumus" no Irākas, Irānas un Libānas.

"Nesaprotamā kārtā dokuments ignorē visus ārvalstu teroristiskos grupējumus, kuri karo Asada režīma pusē un izdarījuši baismīgus noziegumus pret sīriešiem", — viņš uzsvēra. Pēc viņa domām, tas, ka dokumentā nav pieminēti šiītu karavīri no Irānas, Irākas un Libānas, kuri aizstāv valsts prezidenta Bašara al Asada valdību, liek šaubīties par to, ka vienošanās ir pārdomāta un apsvērta.

Sīrijas Brīvā armija ir lielākais Sīrijas bruņotās opozīcijas spēks, kurā karo vairāk nekā 60 nodaļas. Sīrijas kara izlūkdienests informē, ka gandrīz visas šīs nodaļas ir "Džabhat aš Šam" sabiedrotie vai atrodas teroristiskā grupējuma paspārnē.

ASV jau ir nosūtījusi bruņotajai opozīcijai vēstuli ar aicinājumu ievērot Krievijas un ASV vienošanās noteikumus un piedraud ar "ārkārtīgi smagām sekām" vienošanās pārkāpšanas gadījumā.

Ziņu lente
0