Politika

ASV un Krievijas ārlietu ministri vienojušies par tālāko darbu Sīrijā

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasВстреча главы МИД РФ С. Лаврова с Госсекретарем США Дж.Керри
Встреча главы МИД РФ С. Лаврова с Госсекретарем США Дж.Керри - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV un Krievija aicina visas Sīrijas konfliktā iesaistītās puses no 12. septembra pārtraukt karadarbību uz septiņām dienām, pārtraukt aviācijas lidojumus un atšķirt Sīrijas opozīciju no teroristiem.

RĪGA, 10. septembris — Sputnik. Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova un ASV valsts sekretāra Džona Kerija pārrunas šoreiz ilga piecpadsmit stundas, ieskaitot īsus pārtraukumus.

Pēc pārrunām Sergejs Lavrovs pastāstīja, ka valstu bruņoto spēku un specdienestu pārstāvji izveidos kopīgu centru, kas nodarbosies ar teroristu un opozīcijas spēku atdalīšanu Sīrijā.

Viņš atzīmēja, ka puses sākušas aktīvi sadarboties ar mērķi atrisināt konfliktu Sīrijā kopš šī gada februāra.

"Pabeigts ļoti liels darbs, kas tika uzsākts pēc mūsu prezidentu tieša rīkojuma šī gada februārī un turpinājās bez pārtraukumiem gan ekspertu, gan ministru līmenī. Kā jau teica Džons (Kerijs – red.), mēs pastāvīgi sazinājāmies gan pa telefonu, gan tikāmies," – pastāstīja Krievijas ārlietu ministrs pēc ilgajām pārrunām ar ASV valsts sekretāru.

Kopīgās preses konferences laikā diplomāti pastāstīja par gaidāmās vienošanās plānu. ASV apliecina, ka šī vienošanās būs stabila, taču tikai gadījumā, ja režīms un opozīcija Sīrijā turēs savus solījumus.

Uguns pārtraukšana un teroristu atšķiršana

Maskava un Vašingtona ir vienojušās par to, ka Sīrijas bruņotie spēki nevarēs lidot virs teritorijām, ko kontrolē opozīcija.

Бомбардировщик Ту-22 М3. Архивное фото - Sputnik Latvija
Suns rej, karavāna iet: eksperts par Krievijas spēkiem Sīrijā

"Tas ir galvenais solis šīs vienošanās ietvaros. Asada režīma uzbrukumi no gaisa ir jāaptur, lai pārtrauktu vardarbības izplatīšanos. Tas ir galvenais elements. Bez tam nepieciešams, lai savas darbības pārtrauktu arī Asada režīma bruņotie spēki, jo, no vienas puses, pašlaik nav nošķirta "an Nusra" un ISIS, taču haotiskās bombardēšanas gaitā cieš civiliedzīvotāji," – teica Kerijs.

Viņš uzsvēra, ka uguns partraukšanas režīms jāattiecina arī uz Alepo, pretējā gadījumā Krievijas un ASV vienošanās būs apdraudēta.

Kerijs norādīja, ka reāls dialogs konflikta dalībnieku starpā prasa vismaz septiņas dienas ilgu uguns pārtraukšanu, kuru laikā valsts teritorijā nenotiks nekāda karadarbība.

Krievijas ārlietu ministrs apliecināja, ka viens no svarīgākajiem vienošanās elementiem ir teroristu un opozīcijas atšķiršana Sīrijā, turklāt Tuvo Austrumu valsts vadība ir iepazinusies ar vienošanos un gatava to izpildīt.

Sergejs Lavrovs norādīja, ka Krievija un ASV ir apņēmušās darīt visu iespējamo, lai visas puses ievērotu vienošanos, ar kuru tiks iepazīstināta arī Starptautiskā Sīrijas atbalsta grupa un ANO Drošības padome. Puses rēķinās ar abu organizāciju atbalstu.

Traucē uzticēšanās trūkums

Lavrovs atzīmēja, ka vienošanās izstrādei traucējis "dziļais uzticēšanās trūkums Krievijas un ASV starpā gan "Sīrijas dosjē", gan citos jautājumos.

Krievija nepieļāva NATO spārnoto raķešu triecienu Sīrijā - Sputnik Latvija
Video
Krievija nepieļāva NATO spārnoto raķešu triecienu Sīrijā

"Nesens piemērs, ko apspriedām ar Džonu (Keriju – red.). – augstprātīgais paziņojums par sankcijām neilgi pirms musu prezidentu tikšanās Ķīnā un kārtējais punkts, papildu sankcijas pēc viņu tikšanās, mūsu šīsdienas tikšanās priekšvakarā. Tomēr mēs neesam viegli aizvainojami un, atšķirībā no daža laba, nepārprotami izskaidrojam savu viedokli un ņemam vērā to, ka Sīrijas krīzes noregulēšana nav joma, kurā pieļaujama spekulēšana," – uzsvēra Lavrovs.

Bruņotais konflikts Sīrijā turpinās kopš 2011. gada marta. Tā rezultātā gājuši bojā vairāk nekā 220 tūkstoši cilvēku. Tā noregulēšanu cenšas panākt gandrīz visas pasaules lielvalstis, it īpaši Krievija un ASV.

Ziņu lente
0