Eiropiešus neapmierina viņu valstu izglītības sistēmas

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasMācību gada sākums. Foto no arhīva
Mācību gada sākums. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spitnik.Viedokļi aptauja Itālijas, Francijas un Vācijas iedzīvotājus. Tikai trešdaļu franču un itāliešu apmierina izglītības sistēma viņu valstīs, tikai ceturtdaļa Vācijas iedzīvotāju apmierināti ar savas valsts izglītības sistēmu.

RĪGA, 1. septembris — Sputnik. Saskaņā ar Spitnik.Viedokļi aptaujas datiem, vairākums Itālijas (64%), Francijas (63%) un Vācijas (54%) iedzīvotāju ir neapmierināti ar pamata un vidējo izglītību savās valstīs.

Skolnieks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Šadurskis rosina samazināt Latvijas skolēnu mācību slodzi

Tikai 28% franču, 31% itāliešu un 41% vāciešu ir apmierināti ar izglītības sistēmu. 9% aptaujāti Francijā, 5% — Itālijā un Vācijā nespēja atbildēt uz šo jautājumu. Dati tika saņemti aptaujas rezultātā, ko informācijas aģentūras un radio Sputnik vajadzībām veica pētnieciskā kompānija Ifop.

Itālijā neapmierināto ar pamata un vidējās izglītības sistēmu skaits ir diezgan liels, gan iedzīvotāju vidū vecumā no 18 līdz 34 gadiem — 62%, gan iedzīvotāju vidū vecuma grupā no 35 gadiem- 65%. Abās vecuma grupās "nezinu" atbildējuši 5%.

Francijā ir būtiska atšķirība vecuma grupās līdz 35 gadiem un no 35 gadiem. Izglītības sistēma neapmierina 53%respondentu vecumā līdz 35 gadiem, 37% ir apmierināti, "nezinu" atbildējuši 10%. Respondentu, kuri vecāki par 35 gadiem vidū neapmierināto procents ir vēl augstāks — 66% pret 25% apmierinātiem, 9% teikuši, ka nevar atbildēt uz šo jautājumu.

Vācijā ir diezgan liela atšķirība starp vīriešu un sieviešu atbildēm. 57% aptaujāto sieviešu nav apmierinātas ar pamata un vidējās izglītības sistēmu, 38% — apmierinātas un 5% atbildēja "nezinu". Vīriešu vidū analoģiskie rādītāji bija 50%, 45% un 5% attiecīgi.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Šadurskis: Kremļa taustekļi centušies saduļķot izglītību Latvijā
Puse respondentu līdz 35 gadiem (50%) ir apmierināta ar izglītības sistēmu, neapmierināto ir nedaudz mazāk — 47%, "nezinu" atbildēja tikai 3% aptaujāto. Respondenti vecāki par 35 gadiem vairāk pauž neapmierinātību par izglītības sistēmu — 56% pret 38% un 6% nezina.

Aptauju, kas ilga no 2016. gada 28. jūnija līdz 4. jūlijam, organizēja iFop — vecākā Francijā kompānija, kas rīko sabiedriskās domas aptaujas. Kopumā aptaujā piedalījās 3006 respondenti no Vācijas (1000 cilvēki), Francijas (1004 cilvēki) un Itālijas (1002 cilvēki) vecumā no 18 gadiem. Atlasē pārstāvēti valstu iedzīvotāji pēc dzimuma, vecuma, ģeogrāfijas un profesijas viedokļa. Maksimālā atlases kļūda nepārsniedz 3,1%, ar varbūtību 95%.

Izziņa par projektu Sputnik.Viedokļi.

Starptautiskais projekts, kura mērķis ir sabiedriskās domas aptauja, darbu sāka 2015. gada janvārī. Par projekta sadarbības partneriem kļuva plaši pazīstamās pētījumu kompānijas Populus un Ifop, vecākā kompānija Francijā, kas nodarbojas ar sabiedriskā viedokļa aptaujām. Projekts Sputnik.Viedokļi regulāri organizē sabiedriskās domas aptaujas Eiropas valstīs un ASV aktuālos sociālos un politiskos jautājumos.

Sputnik (sputniknews.com) ir ziņu aģentūra un radio ar multivides informācijas centriem vairākos desmitos valstu. Sputnik ietver vietnes vairāk nekā 30 valodās, analogo un ciparu apraidi, mobilās lietotnes un lapas sociālajos tīklos. Sputnik ziņas ik dienas iznāk angļu, arābu, spāņu un ķīniešu valodās.

Iepazīstieties ar citiem Sputnik.Viedokļi pētījumiem:

http://sputniknews.com/trend/sputnik_polls_2016/

Ziņu lente
0