ANO konstatējusi rekordlielu upuru skaitu civiliedzīvotāju vidū Donbasā

© AFP 2023 / Sergei SupinskyСторонники украинского радикального движения "Правый сектор"
Сторонники украинского радикального движения Правый сектор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jūlijā bojāgājušo un cietušo skaits konflikta rezultātā Donbasā sasniedzis rekordu kopš gada sākuma, teikts Humanitāro jautājumu koordinācijas pārvaldes paziņojumā. Visbiežāk cilvēki iet bojā apšaudēs, kas notiek dienas laikā apdzīvotajos rajonos.

RĪGA, 12. augusts — Sputnik. Jūlijā upuru skaits civiliedzīvotāju vidū konflikta rezultātā Donbasā ir lielākais kopš gada sākuma, teikts trešdien publicētajā Humanitāro jautājumu koordinācijas pārvaldes ziņojumā.

"Upuru skaits civiliedzīvotāju vidū sasniedzis rekordu kopš gada sākuma… Augstā cilvēktiesību komisāra pārvalde jūlijā konstatējusi 73 gadījumus, kuros par konflikta upuriem kļuvuši civiliedzīvotāji," — uzsvērts dokumentā. Tiek precizēts, ka 8 cilvēki gājuši bojā un 65 guvuši ievainojumus.

Līdz šim lielākais cietušo skaits bija novērots jūnijā — 69 upuri civiliedzīvotāju vidū, no tiem 12 bojāgājušie un 57 ievainotie.

EDSO logotips. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
EDSO: Ukrainā pēdējo divu gadu laikā pieaugusi cilvēku tirdzniecība

Šie skaitļi gandrīz divas reizes pārsniedz rādītājus laika posmā no 2015. gada septembra līdz 2016. gada maijam, kad vidēji mēnesī tika konstatēti 34 civiliedzīvotāju bojāejas vai ievainojumu gadījumi.

Ziņojumā norādīts, ka visa konflikta laikā bojā gājuši 9553 cilvēki, ievainoti vairāk nekā 22 tūkstoši, bet vairāk nekā 1 miljons iedzīvotāju bijuši spiesti pamest savas mājas. Galvenais cilvēku bojāejas iemesls, pēc Cilvēktiesību pārvaldes datiem, ir apšaudes, kuras "aizvien biežāk tiek veiktas dienas laikā, kā arī apdzīvotos rajonos."

Paziņojumā norādīts, ka arvien sarežģītāka kļūst iedzīvotāju apgāde ar ūdeni.

Sputnik publicē videoprojektu Melnās dienas Ukrainā - Sputnik Latvija
Video
Sputnik publicē videoprojektu "Melnās dienas Ukrainā

"Uzņēmums "Voda Donbassa", kas nodrošina ūdeni piegādi Doņeckas apgabala "kontakta līnijas" abām pusēm, informēja, ka bojāti vairāki ūdensvadi un citi svarīgi infrastruktūras elementi. Rezultātā jūtams ūdens trūkums, īpaši Volnovahā, Ugledarā un Dokučajevskā, kur cilvēki palika bez ūdens vairākas dienās," — informē ANO.

Turklāt ūdens piegāde kļūst par ļoti grūtu uzdevumu, jo gandrīz katru dienu rodas jauni bojājumi, teikts paziņojumā.

Tā autori pauž satraukumu arī par Ukrainas likumdošanu, kas regulē cilvēku pārvietošanu valsts teritorijā. "Joprojām bažas izraisa jaunie pasākumi attiecībā uz iekšēji pārvietoto personu statusu," — teikts dokumentā.

2014. gada aprīlī Ukrainas varas iestādes sāka militāro operāciju pret Luganskas un Doņeckas Tautas Republikām, kas pasludināja neatkarību pēc apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī.

Ziņu lente
0